Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER PRINCIPAL PARTENER BRONZE PARTENER Partener PARTENER
Share event
DESPRE EVENIMENT

ZF Reindustrializarea Romaniei

2022, MOMENTUL ADEVĂRULUI. CE FACEM CU INDUSTRIA?
 
Zeci de pagini de strategii privind reindustrializarea s-au plimbat în ultimii ani prin sertarele Ministerului Economiei, în timp ce realitatea din teren a arătat că lipsa investiţiilor sufocă pur şi simplu zone întregi din România. Deşi s-au făcut consultări, s-au organizat zeci de întâlniri pentru a finaliza un plan de reindustrializare, rezultatele lipsesc în continuare. În cele mai mari zece fabrici din judeţul Giurgiu lucrează mai puţin de 1.000 de oameni. În Mehedinţi sunt 1.600 de angajaţi în fabricile din judeţ. 
 
Fără industrie, fără locuri de muncă, depopularea judeţelor României devine principala problemă pentru mediul de business. 
 

Judeţul Alba era în urmă cu zece ani un judeţ de pluton pe harta de business a României, undeva mai jos de mijlocul clasamentului, însă o investiţie de 300 mil. euro a grupului german Daimler într-o fabrică la Sebeş (compania Star Assembly) şi ambiţia unor antreprenori din industria alimentară, dar şi din zona de producţie de materiale de construcţii au transformat Alba într-un lider al industriei prelucrătoare din România.

Modelul de dezvoltare din Alba ar putea fi replicat în orice judeţ al României, dacă atragerea de investitori ar fi o prioritate pentru administraţiile locale.

Alba este dovada că un judeţ se poate dezvolta cu o industrie puternică atunci când îşi găseşte calea şi cât investiţiile şi locurile de muncă iau faţa strategiilor desenate pe hârtie.

În trimestrul al treilea din 2021, industria contribuia cu 19,6% la formarea PIB faţă de 24,2% în 2017, arată datele de la INS. Contribuţia este încă puţin peste media europeană, dar în scădere semnificativă faţă de acum cinci ani.

Strategia de dezvoltare a României a pus ceva în loc

•Un lanţ de producţie integrat în agricultură care să asigure dezvoltarea a 1.000 de fabrici în industria alimentară?
•Un program de dezvoltare pentru IT?
•Unul în zona de cercetare – dezvoltare?

NIMIC.

 

În 2022, reindustrializare nu mai înseamnă ceea ce ar fi însemnat în anii 2000, reindustrializarea României merge astăzi mână în mână cu politici de digitalizare, de responsabilitate faţă de mediu, cu adaptare la contextul actual.  Zona de cercetare-dezvoltare ar trebui să se afle în linia întâi în industria românească, dar ea ne plasează la coada oricărui clasament din UE.

Ziarul Financiar va organiza o videoconferinţă dedicată reindustrializării României, un eveniment în care să-i adune pe cei mai mari investitori din România – străini şi români , cele mai mari companii din cele mai importante sectoare, cei mai mari angajatori, cei mai mari antreprenori români, fonduri de investiţii -  şi să discute despre situaţia economică din 2022, despre oportunităţi, despre proiectele de investiţii, despre previziunile macroeconomice, despre piaţa forţei de muncă. 

Un singur investitor este pentru multe judeţe din România o adevărată locomotivă, iar atragerea unei investiţii de câteva zeci de milioane de euro poate schimba radical modelul de dezvoltare al unei regiuni.


 
 

 

 

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali