ZF DIGITAL SUMMIT este evenimentul care reuneşte an de an cei mai importanţi lideri ai industriei de telecom şi hi-tech din România.
Criza provocată de pandemia de COVID-19, care a pus sub presiune economia şi societatea în moduri nemaîntâlnite până acum, a arătat că atât administraţia centrală cât şi companiile private se pot mobiliza şi – atunci când sunt cu spatele la zis şi nu au o altă opţiune - pot realiza în câteva zile proiecte de digitalizare care, în unele cazuri, erau amânate de ani de zile din diferite motive.
Această criză a arătat mai clar ca niciodată şi cât de importante sunt IT-ul, tehnologia, conexiunile rapide la internet, aplicaţiile software şi echipamentele de încredere precum şi oamenii care au cunoştinţele necesare să facă sau să-i înveţe pe ceilalţi ca toate aceste lucruri să funcţioneze. IT-ul şi tehnologia, comunicaţiile, au devenit astfel pentru multe companii diferenţa dintre a rezista şi a-şi închide porţile, dintre a fructifica oportunităţile sau doar de a privi cum o fac alţii.
Însă tot această perioadă a scos la iveală numeroase probleme pentru România, dintre care unele chiar dramatice - aşa cum este cea a decalajului uriaş între oraşele mari şi bogate şi zona rurală săracă în ceea ce priveşte accesul la servicii de internet de mare viteză şi la echipamente de calcul performante. La o analiză în detaliu se poate observa chiar că sunt oraşe mai mici sau cartiere, zone din oraşe mari unde conexiunea la internet reprezintă o problemă, dincolo de decalajul despre care se discută cel mai des, dintre urban şi rural.
De ce contează atât de mult acum conexiunea la internet - şi cea din şcoală, şi cea de acasă, şi cea mobilă? Cu numeroasele restricţii impuse de pandemie funcţionarea şcolilor, a afacerilor, a administraţiei, a firmelor private, accesul la comunicare, la divertisment, la servicii de diferite tipuri este condiţionat de telefoane, tablete şi computere performante şi conexiuni cu adevărat rapide la net. Fără internet de calitate şi un echipament performant nu poate exista educaţie online, angajaţii nu îşi pot face treaba de acasă, nu pot să achite facturi în siguranţă, şamd.
Jumătatea de an care s-a scurs de la instaurarea stării de urgenţă a arătat că România se poate mobiliza, că tehnologia, aplicaţiile, telefoanele, tabletele, PC-urile, conexiunile la net pot fi utilizate pentru a uşura şi sprijini educaţia, businessul, furnizarea şi consumarea a diferite servicii în noul context.
ZF Digital Summit 2020 îşi propune să aducă în prim plan învăţămintele perioadei de criză şi să contureze ce ar trebui să se afle în planul strategic de digitalizare pe care ar trebui să-l aibă pentru perioada următoare România, adică administraţia, companiile, şcolile, utilizatorii.