Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER GOLD PARTENER GOLD PARTENER PLATINUM PARTENER SILVER PARTENER PARTENER PARTENER PARTENER PARTENER BRONZE PARTNER PARTENER BRONZE PARTENER
Share event
DESPRE EVENIMENT

ZF Bankers Summit'17

Băncile din România: Restructurarea şi curăţarea bilanţurilor se apropie de sfârşit. Când va reveni creşterea businessului bancar?

 

Aflat la cea de-a 6-a ediţie, ZF Bankers Summit va aduce în faţa publicului pentru dezbateri cei mai importanţi reprezentanţi ai sistemului bancar- preşedinţi, vicepreşedinţi, directorii de departamente- retail, corporate, marketing, HR, reprezentanţi ai Băncii Naţionale, ASF, consultanţii, avocaţi, reprezentanţi ai companiilor de comunicaţii şi tehnologie.

Restructurarea băncilor din România şi curăţarea bilanţurilor de creditele neperformante acumulate în criză se apropie de sfârşit.
Totuşi, activitatea de creditare rămâne destul de prudentă, mai ales în zona de corporate, ceea ce face ca veniturile băncilor să rămână sub presiune. Dobânzile mici şi marjele în scădere au dus chiar la scăderea veniturilor, fără prea mari posibilităţi de găsire a unor surse alternative de business care să compenseze acest trend.
 
Trezoreriile băncilor nu mai produc atât de mulţi bani odată ce fluctuaţiile de pe piaţa valutară şi monetară s-au redus.
Economia nu produce suficient business bancabil şi sănătos  pe zona de corporate, cu toate că România se bucură de cele mai mari creşteri economice din Europa.
 
Odată cu creşterea salariilor persoanele fizice au devenit mai încrezătoare în viitor şi au revenit în sucursalele bancare pentru a luat credite de consum, carduri şi mai ales împrumuturi ipotecare.
Scăderea dobânzilor la lei la niveluri comparabile cu dobânzile la euro a schimbat întreaga structură a creditării în România. Ponderea creditelor în lei a depăşit 50%, după ce în perioada de criză creditele în valută deţineau aproape 70% din totalul împrumuturilor.
 
Dobânzile mici nu au dus la scăderea economisirii, iar băncile au ajuns să aibă prea multă lichiditate pe care nu au unde să o plaseze. În aceste condiţii, băncile din România au dat înapoi multe linii de finanţare luate de la băncile mamă.
 
Deşi băncile din România sunt printre cele mai profitabile din Europa, personalul bancar este cel mai puţin productiv.
BNR susţine că băncile au resurse de creştere a creditării, dar trebuie să-şi schimbe modelul de business şi să investească mai mult în pregătirea angajaţilor care să găsească mai multe oportunităţi de business.
Procesul de consolidare a sistemului care înseamnă mai puţine băncile,  dar cu un business mai mare se desfăşoară destul de greu.