ZF Bankers Summit'16: Cum poţi să creşti într-o piaţă plină de provocări?
2016 este un an plin de provocări, mai ales odată cu aprobarea legii dării in plată, care întoarce pe dos întregul sistem bancar. în continuare, sistemul are prea multe bănci, mai ales ca economia româneasca nu şi-a revenit atât de susţinut la nivelul bussines-urilor locale. Multinaţionalele îşi finanţează investiţiile cu bani din afară, iar companiile locale nu au întotdeauna cifrele bilanţiere necesare pentru a accesa noi linii de finanţare.
Deşi sunt sectoare economice şi companii care reclamă finanţare, băncile având în minte experienţa din criză evaluează riscul mult mai dur.
Deşi sistemul s-a restructurat atât la nivel de oameni cât şi la nivel de reţea, schimbările tehnologice rapide şi mai ales digitalizarea serviciilor financiare pune în continuare presiune pe bănci.
Consolidarea sistemului, respectiv procesul de fuziuni şi achiziţii, înaintează destul de lent, chiar dacă sunt discuţii în fiecare zi între investitori şi băncile aflate la vânzare.
2015 a fost un an bun pentru vânzarea pachetelor mari de credite neperformante, iar acest lucru ar putea să continue şi în 2016.
Expansiunea creditului în lei a fost peste aşteptări în 2015, astfel încât riscul de expunerea la împrumuturile în valută s-a mai diminuat.
Restructurarea sistemului de asigurări, deşi o operaţiune extrem de dură nu a avut impact asupra sistemului financiar românesc, atât cel bancar, de asigurări cât şi pe piaţa de capital, ceea ce arată că sistemul rezistă la evenimente şoc.