Ziarul Financiar organizează, ZF HR Conference: „Buget 2025. Cum se pregătesc marii angajatori pentru anul viitor”, cea de-a patra ediţie a evenimentului de resurse umane din toamnă care aduce împreună lideri de resurse umane, consultanţi, traineri şi specialişti în recrutare din marile companii locale. Acest eveniment se concentrează pe strategiile şi pe bugetele pe care le au marii angajatori când se pregătesc pentru şi schimbările anticipate în anul 2025.
Anul 2024 a adus schimbări semnificative în economie şi în modul de lucru, iar aceste schimbări creează noi provocări pentru profesioniştii din HR. Recrutarea, retenţia şi managementul angajaţilor sunt acum mai complexe, iar angajatorii trebuie să fie pregătiţi să navigheze aceste schimbări pentru a rămâne competitivi.
Conferinţa ZF îşi propune să ofere o platformă pentru discuţii aprofundate despre tendinţele care vor defini piaţa muncii în 2025, să exploreze modul în care marii angajatori îşi pregătesc strategiile de resurse umane pentru a face faţă noilor tendinţe şi să faciliteze schimbul de idei şi bune practici între profesioniştii din HR şi liderii de afaceri pentru a promova soluţii inovatoare şi adaptabile.
Două dintre cele mai „fierbinţi” subiecte de pe agenda specialiştilor în resurse umane sunt recrutarea şi salariile. În 2024, recrutarea din România s-a conturat într-un context economic şi social complex, marcat de schimbări rapide şi provocări diverse. Unele sectoare de activitate au încetinit recrutarea, altele au în continuare nevoie de forţă de muncă pentru a-şi susţine activitatea. Există un deficit continuu de forţă de muncă calificată în anumite sectoare, cum ar fi industria prelucrătoare, construcţii, comerţ sau sănătate.
Pe fondul deficitului de forţă de muncă în anumite sectoare, angajatorii din România continuă să apeleze la recrutarea muncitorilor străini, în special din Asia şi alte regiuni. Această tendinţă este de aşteptat să se intensifice în 2025, mai ales în sectoare precum construcţiile şi industria manufacturieră.
Creşterea inflaţiei şi incertitudinile economice afectează şi ele piaţa muncii. Companiile se confruntă cu provocarea de a oferi salarii competitive într-un context economic dificil, iar acest lucru poate influenţa mobilitatea forţei de muncă şi deciziile de recrutare.
În 2024, salariile din România au continuat să crească, dar într-un ritm moderat comparativ cu anii anteriori. Această creştere a fost în mare parte impulsionată de inflaţia persistentă, care a erodat puterea de cumpărare a angajaţilor. Deşi salariile au crescut, pentru mulţi lucrători, aceste majorări nu au fost suficiente pentru a compensa complet creşterea costului vieţii.
Modificările fiscale implementate la sfârşitul lui 2023 au avut un impact semnificativ asupra pachetelor salariale. Eliminarea unor facilităţi fiscale, creşterea contribuţiilor şi impozitarea anumitor venituri au determinat angajatorii să ajusteze salariile brute pentru a menţine veniturile nete ale angajaţilor.
Salariul minim pe economie a crescut din nou în 2024, un an în care multe decizii economice au avut în spate campanii electorale mascate. Creşterea salariului minim pe economie la 3.700 de lei brut în 2024 a dus la presiuni ascendente asupra salariilor în general, mai ales în sectoarele unde salariul minim este o referinţă importantă.
În 2025, este de aşteptat ca salariile să continue să crească, însă ritmul acestor creşteri ar putea să încetinească, pe măsură ce companiile vor căuta să gestioneze mai eficient costurile într-un mediu economic incert. Creşterile vor fi probabil concentrate în sectoarele cu deficit de forţă de muncă şi în industriile cu valoare adăugată ridicată.
Pe lângă aspectele financiare, pentru a atrage şi reţine talente, companiile pun un accent tot mai mare pe construirea unui brand de angajator puternic. Acest lucru implică nu doar oferirea unui pachet salarial atractiv, dar şi crearea unui mediu de lucru pozitiv, susţinerea dezvoltării profesionale şi promovarea valorilor organizaţionale.
O altă tendinţă ce va fi din ce în ce mai puternică în anii ce vin este utilizarea inteligenţei artificiale şi a automatizării în procesul de recrutare, care devine din ce în ce mai prevalentă. Aceste tehnologii sunt folosite pentru a eficientiza selecţia candidaţilor, pentru a analiza performanţele şi pentru a personaliza experienţa candidaţilor, reducând astfel timpul şi costurile asociate recrutării.
În acest context, „ZF HR Conference: Buget 2025. Cum se pregătesc marii angajatori pentru anul viitor” va aduce împreună experţi în resurse umane şi lideri de companii din diverse sectoare de activitate pentru a explora şi a pregăti terenul pentru viitorul resurselor umane, asigurându-se că organizaţiile sunt echipate să abordeze schimbările şi să prospere într-un peisaj economic şi social în continuă evoluţie.