HR Trends 2023
Conferinţa ZF HR TRENDS 2023: Noul angajat, noul angajator. Cum ne adaptăm la transformarea pieţei muncii
Ziarul Financiar organizează ZF HR TRENDS 2023: „Noul angajat, noul angajator. Cum ne adaptăm la transformarea pieţei muncii”, cea de-a 17-a ediţie a evenimentului de resurse umane ce reuneşte managerii şi directorii de resurse umane din marile companii locale, trainerii, consultanţii şi headhunterii.
Piaţa muncii traversează în acest moment o nouă perioadă de transformare, una care vizează atât angajaţii, cât şi angajatorii. În 2023, după mai bine de doi ani de pandemie şi un an de război la graniţă care şi-au pus amprenta asupra angajaţilor şi angajatorilor, piaţa muncii încă se luptă să se adapteze la provocările constante care îi sunt puse în faţă.
Un nor negru care ameninţă şi piaţa din România este cel al concedierilor colective. Dacă la nivel global mari companii din tehnologie şi sectorul bancar au anunţat valuri după valuri de concedieri colective, în România lucrăm deocamdată doar cu zvonuri şi presupuneri. Va veni şi la noi valul concedierilor colective? Va veni o criză a locurilor de muncă disponibile? Va putea piaţa locală să absoarbă potenţialii angajaţi care vor rămâne fără un loc de muncă?
Anul trecut, angajatorii s-au străduit să ţină creşterile salariale pe linia de plutire, astfel încât să poată ţină piept creşterilor de preţuri. Cu toate astea, rata inflaţiei a crescut puternic în 2022, iar ritmul de creştere al veniturilor angajaţilor a fost multe luni mai mic decât avântul preţurilor.
Angajatorii spun că salariile cresc în 2023, în contextul actualelor creşteri de preţuri şi a competiţiei de pe piaţa muncii. Astfel, apar întrebări despre valoarea acestor creşteri şi dacă vor fi ele suficiente pentru ţine angajaţii în companii sau a atrage noi candidaţi.
În companii, relaţiile dintre angajaţi şi angajatori sunt într-o continuă schimbare în ultimii ani. Acum, în acelaşi birou pot lucra şi trei generaţii diferite de angajaţi, iar relaţiile dintre lideri şi angajaţi trebuie să ţină cont şi de aceste aspecte.
Noile generaţii de angajaţi îşi exprimă opiniile mai liber decât generaţiile anterioare, se aşteaptă ca punctele lor de vedere să fie observate şi să fie luate măsurile necesare.
Pe lângă aşteptările de la mediul în care lucrează, când lucrează, de unde lucrează, există diferenţe între generaţii şi în ceea ce priveşte salariile, beneficiile extrasalariale pe care le vor în pachet. Astfel, noile generaţii vor salarii bune de la început, vor beneficii care să se axeze pe partea de wellness şi de sănătate fizică şi mentală.
Astfel, noul angajat atrage după sine noul angajator, unul care vrea să se adapteze la noile realităţi din piaţa muncii, care-şi transformă biroul, tehnologiile cu care lucrează, salariile, beneficiile extrasalariale şi, de multe ori, cultura organizaţională cu totul.
În acest context, Ziarul Financiar organizează videoconferinţa ZF HR Trends 2023: Noul angajat, noul angajator. Cum ne adaptăm la transformarea pieţei muncii, eveniment aflat la cea de-a 17-a ediţie, pentru a identifica, alături de angajatori, specialişti în resurse umane şi reprezentanţi ai autorităţilor cele mai bune metode de adaptare la transformările pieţei muncii per ansamblu, la tendinţele globale cu impact în România, la cerinţele noilor generaţii de angajaţi.