Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

Goana dupa gulere albastre - Ce soluţii au companiile la deficitul de angajaţi blue collar

Angajatorii români se confruntă cu cel mai grav deficit de personal din istorie: firmele de transport nu mai găsesc şoferi, restaurantele nu au ospătari şi pizzeri, supermaketurile şi hipermarketurile îşi strică reputaţia în faţa clienţilor din cauza cozilor de la case, iar fabricile plătesc salarii de 1.000 de euro electricienilor şi sudorilor în speranţa de a-i ţine în ţară.
 
De altfel, unele companii au început deja să importe personal asiatic pentru a acoperi parţial deficitul de candidaţi, deşi costurile sunt semnificative. 
 
Pe de altă parte, candidaţii sunt nemulţumiţi de politica de salarizare din România şi preferă să emigreze, chiar şi sezonier, pentru a obţine, într-un timp mai scurt, mai mulţi bani.
 
În plus, sistemul de educaţie ţine cu greu pasul la nevoile angajatorilor, iar ”resuscitarea” şcolilor profesionale dă rezultate parţiale, în timp ce populaţia şcolară scade, iar tinerii au planuri concrete să plece în străinătate.
 

În acest context, Business Magazin aduce la aceeaşi masă reprezentanţi ai autorităţilor, angajatori şi specialişti în domeniul resurselor umane pentru a discuta despre posibilele soluţii la criza acută de ”gulere albastre” din economie.