Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER PRINCIPAL PARTENER GOLD PARTENER GOLD PARTENER SILVER PARTENER SILVER PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER BRONZE PARTENER ACADEMIC
Share event
INVITAT SPECIAL
Jan Rostowski
Fostul ministru de finante al Poloniei, (2007-2013)
Jan Vincent-Rostowski, cunoscut şi ca Jacek Rostowski (născut pe 30 aprilie 1951 la Londra) este economist polonez şi britanic, cadru universitar (UCL, LSE, CEU în Budapesta) şi politician: membru al Parlamentului polonez (din 2011), vice prim-ministru (până în noiembrie 2013) şi Ministru al Finanţelor al Republicii polone (2007-2013).
 
Jacek Rostowski s-a născut la Londra, într-o familie poloneză din exil. În timpul celui de-al doilea război mondial, tatăl său, Roman Rostowski, a fost secretarul personal al lui Tomasz Arciszewski, Prim Ministru al guvernului polonez în exil şi nu s-a mai întors în Polonia după război. În anii 1950, tatăl său a lucrat pentru biroul britanic străin şi a fost trimis în Kenya, Mauritius şi Seychelles, unde Jacek Rostowski şi-a petrecut mare parte din copilărie. Pentru un timp a studiat la Westminster School din Londra, apoi a urmat studiile universitare şi postuniversitare la UCL şi LSE din Londra.
 
• 1972: Studii universitare – Specializarea Relaţii Internaţionale, University College London
 
• 1973: Master – Specializarea economie şi Istorie, University College London
 
• 1975:MSc (magister) – Specializarea economie, London School of Economics and Political Science
 
 
Carieră
 
Din 1988 până în 1995 a fost lector la Şcoala de Studii Slavonice şi Est-Europene din cadrul Universităţii din Londra şi între anii 1992-1995 a fost lector la Centrul pentru Performanţă economic, LSE.
 
În această perioadă, împreună cu Ljubo Sirc, Rostowski a co-editat jurnalul academic “Economiile comuniste” (cunoscută mai târziu ca “Economile comuniste & transformarea economică” şi “Economii post-comuniste”).
 
La începutul anilor 1980 a fost activ în Campania de Solidaritate poloneză, un grup de suport şi solidaritate localizat în Londra. Din 1989 în 1991 pe durata marii transformări economice ce a urmat căderii comunismului, Rostowski a lucrat ca şi consilier al Vice-Prim Ministrului Poloniei şi Ministerului de Finanţe, Leszek Balcerowicz.
 
La începutul anilor ’90, Vincent Rostowski a oferit de asemenea consultanţă Federaţiei Ruse cu privire la politica macroeconomică.
 
Din 1995 a fost profesor de economie şi coordonatorul departamentului de economie la Central European University în Budapesta în perioada 1995-2000 şi 2005-2006 (post suspendat ca urmare a numirii sale ca Ministru de Finanţe al Poloniei).
 
Între anii 1997 şi 2000, Rostowski a fost coordonatorul comitetului de Politică Macro-Economică la Ministerul de Finanţe Polonez. El este unul dintre co-fondatorii Centrului pentru Cercetare Economică şi Socială (CASE). A fost de asemenea membru al Consiliului Fundaţiei (şi-a prezentat demisia pentru acest post după ce a fost numit Ministru de Finanţe). Din 2002 în 2004 a lucrat ca şi Consilier Economic a Băncii Naţionale din Polonia. În 2004, Rostowski a fost consultant economic pentru Banca PEKAO SA. A părăsit acest post în noiembrie 2007.
 
Jan Vincent-Rostowski s-a alăturat Cabinetului Premierului Donald Tusk pe 16 noiembrie 2007 şi a acţionat ca Ministru de Finanţe al Republicii Polone pentru peste 6 ani (cel mai lung termen din istoria modernă a Poloniei) şi Vice Prim-Ministru. Din 2011 a fost membru al Parlamentului Polonez.
 
A fost numit Ministrul Anului pentru Finanţe Europene în anul 2009 de către revista The Banker şi Ministrul Anului pentru Finanţe în anul 2012 pentru Europa emergentă, de către revista Emerging Markets. În 2010, Financial Times l-a ales pe Jacek Rostowski al doilea şi în 2011 şi 2012 al treilea cel mai performant Ministru de Finanţe din Europa.
 
A publicat numeroase articole cu privire la dezvoltarea Europei, politica monetară, politica valutei şi transformarea economiilor post-comuniste.
Este căsătorit şi are doi copii. Jan Vincent-Rostowski este fluent în poloneză, engleză şi franceză şi vorbeşte de asemenea rusă şi spaniolă.