Criboser, companie de transport marfă la temperatură controlată din Oradea, fondată în 2006 de…
Creşterea valorii adăugate în agricultură, o misiune pentru Guvern şi pentru fermierii români. De ce să rămânem săraci când putem fi bogaţi?
09:30 – 10:00 Welcome coffee & Înregistrarea participanţilor
Moderatori:
Sorin Pîslaru, Redactor Şef, Ziarul Financiar
Florentina Niţu, Jurnalist, Ziarul Financiar
Mădălina Panaete, Jurnalist, Ziarul Financiar
10:00 – 11:00 Panel 1. Potenţialul agricol al României şi oportunităţile de dezvoltare, de la digitalizare la stocarea carbonului în sol şi procesare. Care este viitorul agriculturii şi al economiei?
- George Scarlat, preşedintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senatul României
- Paul Kmen, director general adjunct, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)
- Bogdan Vlad, CFO, Roca Agri RDF
- Mihaela Vasile, Market Lead România şi Republica Moldova, Agreena
- Liviu Dobre, CEO, Agricover Holding
- Cristina Cionga, director adjunct, Asociaţia Producătorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România
Teme de discuţie:
- Care sunt principalele culturi agricole din România şi cum se compară producţia cu alte state membre ale UE?
- Care sunt principalele măsuri pe care România ar trebui să le ia pentru a creşte valoarea adăugată în industria agro-alimentară şi a reduce deficitul comercial?
- Cum poate procesarea locală să crească valoarea adăugată în agricultură şi să sprijine economia rurală?
- Ce iniţiative şi programe de investiţii există în prezent pentru susţinerea agrobusinessului românesc?
11:00 – 12:30 Panel 2: Bariere şi soluţii pentru investiţiile în procesarea locală a produselor agricole
- Nicolae Bociu, preşedinte, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
- Bogdan Alexandrescu, Director Agri, CEC BANK (expert finanţe agricole)
- Ionel Arion, preşedinte, Federaţia Naţională Pro Agro – via ZOOM
- Adrian Iorgulescu, director, Premium Porc
- Cristian Tudose, Deputy CEO, UBM Feed Romania
- Radu Gherman, buying director ultra-fresh, Carrefour România
- Călin Muscă, fondator, Pork Prod – via ZOOM
- Peter DE BOER, Membru CA & Manager IR, DN AGRAR
Teme de discuţie:
- Care sunt principalele obstacole cu care se confruntă fermierii şi procesatorii în procesul de investiţii pentru creşterea valorii adăugate?
- Cum poate Guvernul să faciliteze şi să sprijine investiţiile în procesarea locală a produselor agricole?
- Cum putem îmbunătăţi coordonarea între agricultura vegetală şi zoothenie, precum şi între legumicultură, pomicultură şi procesare, pentru a satisface mai bine nevoile de consum ale populaţiei?
- Care sunt principalele provocări cu care se confruntă sectorul porcin şi industria laptelui în contextul deficitului comercial uriaş? Cum putem remedia aceste probleme?
- Ce măsuri preventive ar trebui luate în considerare pentru a gestiona şi preveni epidemii, cum ar fi pesta porcină africană şi cum a fost gripa aviară?
- Cum putem îmbunătăţi infrastructura, inclusiv abatoarele, pentru a sprijini producţia locală de carne de porc, astfel încât să reducem dependenţa de importuri?
- Ce potenţiale parteneriate şi colaborări pot exista între sectorul public şi privat în acest domeniu?
12:30 – 13:45 Panel 3: Impactul creşterii valorii adăugate în agricultură asupra economiei şi societăţii româneşti. Ce investiţii se fac sau necesită sectorul?
- Nicu Vasile, preşedintele LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România)
- Marius Gavrea, Expert Agribusiness, ING Bank România
- Claudiu Daviţoiu, fondator, Agroindaf Afumaţi – via ZOOM
- Dacian Badea, preşedinte CA, Cooperativa Agricolă Fermele Ecologice Silvania – via ZOOM
- Cosmin Moldovan, preşedinte Cooperativa Agricolă Someş Arieş şi director general Carmangeria Moldovan – via ZOOM
- Răzvan Prelipcean, cofondator al fermei Naturleg
- Cristina Nicola, fondator, Cămara Moţului – via ZOOM
Teme de discuţie:
- Cum ar putea creşterea valorii adăugate în agricultură să contribuie la creşterea PIB-ului şi la dezvoltarea economică a României?
- Care sunt potenţialele efecte pozitive asupra ocupării forţei de muncă şi dezvoltării comunităţilor rurale?
- Ce măsuri pot fi luate pentru a asigura distribuirea echitabilă a beneficiilor în întreg lanţul de producţie?
- Cum pot fermierii şi procesatorii să devină parteneri strategici în dezvoltarea economică a ţării, contribuind la creşterea valorii adăugate în sectorul agro-alimentar?
- Investiţiile în acest sector reprezintă o promisiune de prosperitate durabilă, cine şi le asumă?
- Ce strategii şi direcţii prioritare au avut în vedere investiţiile făcute în agricultura României de jucătorii de profil?
13:45 – 15:30 Lunch & Networking