Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER GOLD PARTENER SILVER PARTENER GOLD PARTENER SILVER PARTENER SILVER PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE
Share event
AGENDĂ

Creşterea valorii adăugate în agricultură, o misiune pentru Guvern şi pentru fermierii români. De ce să rămânem săraci când putem fi bogaţi?

 

09:30 – 10:00 Welcome coffee & Înregistrarea participanţilor

 

Moderatori:

Sorin Pîslaru, Redactor Şef, Ziarul Financiar

Florentina Niţu, Jurnalist, Ziarul Financiar

Mădălina Panaete, Jurnalist, Ziarul Financiar

 

 

10:00 – 11:00 Panel 1. Potenţialul agricol al României şi oportunităţile de dezvoltare, de la digitalizare la stocarea carbonului în sol şi procesare. Care este viitorul agriculturii şi al economiei?

 

  • George Scarlat, preşedintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senatul României
  • Paul Kmen, director general adjunct, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)
  • Bogdan Vlad, CFO, Roca Agri RDF
  • Mihaela Vasile, Market Lead România şi Republica Moldova, Agreena
  • Liviu Dobre, CEO, Agricover Holding
  • Cristina Cionga, director adjunct, Asociaţia Producătorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România

 

Teme de discuţie:

 

  • Care sunt principalele culturi agricole din România şi cum se compară producţia cu alte state membre ale UE?
  • Care sunt principalele măsuri pe care România ar trebui să le ia pentru a creşte valoarea adăugată în industria agro-alimentară şi a reduce deficitul comercial?
  • Cum poate procesarea locală să crească valoarea adăugată în agricultură şi să sprijine economia rurală?
  • Ce iniţiative şi programe de investiţii există în prezent pentru susţinerea agrobusinessului românesc?

 

 

11:00 – 12:30 Panel 2: Bariere şi soluţii pentru investiţiile în procesarea locală a produselor agricole

 

  • Nicolae Bociu, preşedinte, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
  • Bogdan Alexandrescu, Director Agri, CEC BANK (expert finanţe agricole)
  • Ionel Arion, preşedinte, Federaţia Naţională Pro Agro – via ZOOM
  • Adrian Iorgulescu, director, Premium Porc
  • Cristian Tudose, Deputy CEO, UBM Feed Romania
  • Radu Gherman, buying director ultra-fresh, Carrefour România
  • Călin Muscă, fondator, Pork Prod – via ZOOM
  • Peter DE BOER, Membru CA & Manager IR, DN AGRAR

 

 

Teme de discuţie:

 

  • Care sunt principalele obstacole cu care se confruntă fermierii şi procesatorii în procesul de investiţii pentru creşterea valorii adăugate?
  • Cum poate Guvernul să faciliteze şi să sprijine investiţiile în procesarea locală a produselor agricole?
  • Cum putem îmbunătăţi coordonarea între agricultura vegetală şi zoothenie, precum şi între legumicultură, pomicultură şi procesare, pentru a satisface mai bine nevoile de consum ale populaţiei?
  • Care sunt principalele provocări cu care se confruntă sectorul porcin şi industria laptelui în contextul deficitului comercial uriaş? Cum putem remedia aceste probleme?
  • Ce măsuri preventive ar trebui luate în considerare pentru a gestiona şi preveni epidemii, cum ar fi pesta porcină africană şi cum a fost gripa aviară?
  • Cum putem îmbunătăţi infrastructura, inclusiv abatoarele, pentru a sprijini producţia locală de carne de porc, astfel încât să reducem dependenţa de importuri?
  • Ce potenţiale parteneriate şi colaborări pot exista între sectorul public şi privat în acest domeniu?

 

12:30 – 13:45 Panel 3: Impactul creşterii valorii adăugate în agricultură asupra economiei şi societăţii româneşti. Ce investiţii se fac sau necesită sectorul?

 

  • Nicu Vasile, preşedintele LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România)
  • Marius Gavrea, Expert Agribusiness, ING Bank România
  • Claudiu Daviţoiu, fondator, Agroindaf Afumaţi – via ZOOM
  • Dacian Badea, preşedinte CA, Cooperativa Agricolă Fermele Ecologice Silvania – via ZOOM
  • Cosmin Moldovan, preşedinte Cooperativa Agricolă Someş Arieş şi director general Carmangeria Moldovan – via ZOOM
  • Răzvan Prelipcean, cofondator al fermei Naturleg
  • Cristina Nicola, fondator, Cămara Moţului – via ZOOM

 

Teme de discuţie:

 

  • Cum ar putea creşterea valorii adăugate în agricultură să contribuie la creşterea PIB-ului şi la dezvoltarea economică a României?
  • Care sunt potenţialele efecte pozitive asupra ocupării forţei de muncă şi dezvoltării comunităţilor rurale?
  • Ce măsuri pot fi luate pentru a asigura distribuirea echitabilă a beneficiilor în întreg lanţul de producţie?
  • Cum pot fermierii şi procesatorii să devină parteneri strategici în dezvoltarea economică a ţării, contribuind la creşterea valorii adăugate în sectorul agro-alimentar?
  • Investiţiile în acest sector reprezintă o promisiune de prosperitate durabilă, cine şi le asumă?
  • Ce strategii şi direcţii prioritare au avut în vedere investiţiile făcute în agricultura României de jucătorii de profil?

 

 

13:45 – 15:30 Lunch & Networking

 

 

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali