Criboser, companie de transport marfă la temperatură controlată din Oradea, fondată în 2006 de…
ZF Agrobusiness Summit 2024
Cum depăşim 2024, un an de încercare pentru agricultură? Drumul spre performanţă în agribusiness
PROGRAM
09:00 – 09:30 Registration & Welcome coffee
09:30 – 09:40 Deschiderea evenimentului: Sorin Pislaru, redactor şef, Ziarul Financiar
09:40 – 10:00 One-to-one: Violeta Muşat, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), condus de Florin Barbu, are responsabilitatea de a elabora, implementa şi monitoriza politicile şi strategiile în domeniul agriculturii. Acest sector este foarte important pentru economia României, cu aproximativ 20.000 de firme active, care generează 54 de miliarde de lei şi oferă locuri de muncă pentru aproape 80.000 de angajaţi. Agricultura contribuie anual cu 4-5% la PIB-ul ţării, fiind unul dintre cele mai dezvoltate domenii din România.
Bugetul ministerului pentru acest an a fost unul istoric, de 2% din PIB, fiind daţi fermierilor peste 6,7 miliarde de euro, bani din fonduri europene şi din bugetul naţional. Ministerul are circa 14.000 de angajaţi atât în Bucureşti, cât şi în restul ţării.
Moderatori:
Sorin Pislaru, redactor şef, Ziarul Financiar
Florentina Niţu, jurnalist, Ziarul Financiar
10:00 – 11:00 Panelul 1. Situaţia din 2024, un an decisiv: de la producţia vegetală la cea animală, de la afaceri specializate la afaceri integrate
Speakeri:
- Florin Căpăţână, director general, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) are ca principale atribuţii: securitatea alimentară, sănătatea animalelor, inspecţia, educarea publicului şi colaborarea la nivel internaţional. În 2024, ANSVSA, a avut un număr de aproximativ 200 de angajaţi.
- Alina Creţu, director executiv, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FAPPR) este o asociaţie profesională formată din producători agricoli şi reprezentanţi ai lanţului profesional din România, înfiinţată în anul 2012. FAPPR face parte din Confederaţia Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM).
- Bogdan Grama, Senior Operational and Developer Manager, Carmistin
Carmistin, cu o cifră de afaceri de 1,55 miliarde de lei în 2023, este clasat între primii producători de alimente din România şi pe prima poziţie în ierarhia producătorilor de carne la nivel naţional. A fost fondat în urmă cu două decenii de Justin Paraschiv, căruia i s-a alăturat în business şi soţia, Andra Paraschiv, şi astăzi, grupul Carmistin cuprinde peste 40 companii active în producţia de carne de pasăre şi ouă, creşterea porcilor, creşterea bovinelor, dar şi în producţia de cereale, având peste 4.200 angajaţi.
- Jean Ionescu, Country Leader România & Moldova, Corteva Agriscience
Corteva Agriscience, companie listată la bursa din Statele Unite, a înregistrat în România, în 2023, o cifră de afaceri de 428 de milioane de lei şi are 125 de angajaţi. În România, compania deţine una dintre cele mai importante facilităţi de producţie de seminţe din cadrul grupului, situată la Afumaţi, judeţul Ilfov. Seminţele produse aici sunt exportate în diverse ţări, de la Bulgaria şi Austria până în Coreea de Sud. În sezonul agricol 2023-2024, Corteva a cultivat 11.000 de hectare cu porumb pentru sămânţă.
- Liviu Dobre, CEO, Agricover Holding
Agricover Holding, un business antreprenorial controlat de Jabbar Kanani (87,3%) şi BERD (12,7%), a raportat venituri de 806 milioane de lei şi un profit net de 35 de milioane de lei în prima jumătate a anului 2024. În perioada ianuarie-decembrie 2023, Agricover a acordat clienţilor credite şi avansuri în valoare brută de 2,91 miliarde de lei. Veniturile din vânzarea de inputuri agricole (seminţe certificate, produse de protecţie şi nutriţie a culturilor, precum şi combustibili) au totalizat 1,85 miliarde de lei în 2023, ajungând la peste 10.000 de fermieri.
- Teofil Dascălu, CEO, Frizon Group
Frizon Group, deţinut majoritar de investitori olandezi şi activ în România din 2013, administrează aproximativ 4.500 de hectare de teren agricol, dintre care circa 1.000 de hectare sunt irigate. Grupul cultivă în principal porumb, floarea-soarelui, soia, orz şi grâu, operând terenuri în judeţele Vrancea, Galaţi şi Brăila.
- Ioan Enoiu, Fondator şi Director Strategii Integrate, Naturevo
Naturevo, fondat de Ioan Enoiu în 1999, este un distribuitor de inputuri agricole care a realizat în 2023 o cifră de afaceri de 177 de milioane de lei şi are 112 angajaţi. Anul acesta, compania a intrat sub umbrela grupului japonez Sumitomo, care deţine şi Alcedo în România, unul dintre cei mai mari distribuitori de inputuri agricole din ţară.
Teme de discuţie:
- Impactul încălzirii globale asupra culturilor, viabilitatea lor
- Prevenirea efectelor secetei: irigaţii, soiuri rezistente, tehnologii avansate
- Soluţii pentru adaptarea culturilor la noile condiţii climatice: ce cultivăm în viitor, cum facem minimum tillage într-o fermă
- Cum ar trebui să-şi planifice fermierii vânzările viitoare pentru cereale
- Care sunt cele mai eficiente instrumente pentru a naviga prin marea de fluctuaţii ale preţurilor cerealelor
- În faţa provocărilor climatice şi ale preţurilor volatile, ce soluţii inovatoare pot adopta agricultorii pentru a-şi proteja profiturile
11:00 – 12:00 Panelul 2. Finanţarea în agribusiness: de la subvenţii la investiţii inteligente
Speakeri:
- Ficu Anghel, director general adjunct, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) (Intervenţie ZOOM)
În 2024, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a avut un buget de aproximativ 1,5 miliarde de euro, sumă a fost destinată în principal sprijinirii proiectelor de dezvoltare rurală şi agricultură. AFIR a gestionat, de asemenea, resurse financiare pentru implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi pentru Planul Strategic 2023 - 2027. Agenţia se ocupă de implementarea tehnică şi financiară a programelor care susţin investiţiile în sectorul agricol, inclusiv măsuri de sprijin pentru fermieri şi autorităţi locale şi în 2024 a avut aproximativ 800 de salariaţi care activau în întreaga ţară.
- Bogdan Alexandrescu, Director, Direcţia Agri, CEC Bank
CEC Bank, instituţie de credit controlată de statul român prin Ministerul Finanţelor, şi-a crescut activele nete la 93,2 miliarde lei în S1 2024 şi a acordat peste 34.000 de credite noi, cu o valoare cumulată de aproximativ 5,8 miliarde de lei.
- Felix Daniliuc, Director Department IMM, BRD
BRD, a patra bancă din România după active, a raportat în S1 2024 un venit net bancar de 1,9 miliarde lei. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 8%, la 1,4 miliarde lei, iar încasările din comisioane au urcat cu 6%, la 367 milioane lei. Soldul creditelor nete a atins 45 miliarde lei.
- Alexandu Savin, Senior Investment Manager, Roca Investments
Roca Investments, companie de private equity, deţine ca acţionar majoritar două holdinguri axate pe construcţii şi agricultură şi are participaţii minoritare în mai multe companii româneşti. În 2023, cifra de afaceri cumulată a acestor companii a fost de 345 milioane euro, cu un profit operaţional de 12 milioane euro şi peste 2.000 de locuri de muncă create. Investiţiile totale ale Roca Investments în ultimii şase ani se ridică la 54 milioane euro.
- Monalisa Ungureanu, CEO, Agrii România
Agrii România, producător de îngrăşăminte şi distribuitor de inputuri agricole deţinut de grupul irlandez Origin Enterprise, a încheiat 2023 cu o cifră de afaceri de 1,1 miliarde lei şi peste 400 de angajaţi. Compania operează direct prin peste 20 de fitofarmacii şi colaborează cu peste 1.000 de fitofarmacii partenere, oferind produse şi servicii micilor fermieri din toate zonele agricole ale ţării. În 2015, Agrii a achiziţionat companiile Comfert şi Redoxim, care au fuzionat sub brandul Agrii România.
- Sergiu Gorban, CEO, Transylvania Invest (Intervenţie ZOOM)
Transylvania Invest, unul dintre cei mai mari traderi de cereale cu capital românesc, deţinut de Sergiu şi Louisa Gorban din Arad, a încheiat 2023 cu o cifră de afaceri de 50 milioane euro. În 2024, compania a depus un proiect de 20 milioane pentru a accesa fonduri europene pentru construirea unei fabrici de ulei.
- Szabolcs Ilyes, Executive Manager, RegioConsult
RegioConsult, companie de consultanţă în accesarea fondurilor europene, a depus sau va depune pentru clienţii săi proiecte de investiţii de peste 100 de milioane de euro, în agricultură şi industria alimentară.
- Florin Constantin, fondator, Agxecutive
Agxecutive este o companie de recrutare şi consultanţă pentru sectorul agro-alimentar, cu o cifră de afaceri de 3,3 milioane de lei şi un profit de 750.000 de lei în 2023, având 10 angajaţi. Florin Constantin are o vastă experienţă în managementul agrobusinessului şi zece ani petrecuţi în Franţa, unde a obţinut o diplomă în drept internaţional la Lyon.
Teme de discuţie:
- Managementul costurilor (cheltuieli vs. venituri, cele mai scumpe inputuri), cum rămâne o companie profitabilă
- Analiza lanţului valoric: cine câştigă şi cine pierde
- Fonduri europene disponibile şi condiţiile de accesare
- Ajutoare de stat şi programe guvernamentale de susţinere
- Credite cu dobândă subvenţionată şi facilităţi fiscale
- Ce schimbări aduc cele mai proaspete OUG-uri
- Cum funcţionează „Creditul Fermierului”
- Calibrarea investiţiilor în funcţie de nevoile sectorului (carne, lapte, ouă)
12:00 – 13:00 Panelul 3. Pasul de la producţie la producţie eficientă: rolul managerilor cu pregătire în domeniu şi al tehnologiei avansate
Speakeri:
- Mirela Stoian, decan, Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului, Academia de Studii Economice din Bucureşti
Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului din cadrul ASE are aproximativ 1.200 de studenţi în anul universitar 2023-2024. Recent, Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) a inaugurat primul laborator universitar de agricultură urbană digitală, după ce a atras peste 800.000 de euro din PNRR pentru a finanaţa dezvoltarea şi modernizarea a 18 laboratoare.
- Bogdan Chiripuci, Manager Politici şi Programe pentru Agricultură, Clubul Fermierilor Români
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este format din fermieri care au modele de afaceri bazate pe inovaţie, tehnologie şi ghidul de bune practici în agricultură, pentru creşterea competitivităţii şi a valorii adăugate create în acest domeniu.
- Valentin Şoneriu, administrator, Carmolimp
CarmOlimp, grup din Braşov specializat în producţia de carne, a ieşit din insolvenţă în 2023. Înfiinţat în 1993, acesta a diversificat activitatea în perioade dificile, incluzând preparate gătite pentru restaurantele proprii şi ulterior şi pentru alţi clienţi. Cu peste 30 de ani de experienţă, CarmOlimp colaborează cu producători locali pentru ingrediente, având două hale de producţie şi o a treia în construcţie, care va fi finalizată în decembrie.
- Marius Ogrezeanu, fondator, Agribusiness Job
Agribusinessjob este o agenţie de recrutare specializată pe sectorul agroalimentar. Compania a realizat o cifră de afaceri de 337.000 de lei în 2023 şi un profit de peste 100.000 de lei.
- Gabriel Stoian, CEO, Profeco
Profeco este distribuitor de fertilizanţi organici certificaţi pentru agricultura ecologică, produsele fiind fabricate în Bulgaria. Gabriel Stoian a introdus aceste produse în România acum opt ani. Compania se vinde în nouă ţări şi acoperă 1 milion de hectare. Portofoliul din România include trei produse: Lumbreco, Sulfeco şi Humeco. În 2023, compania a raportat o cifră de afaceri de 1,7 milioane lei şi un profit de 200.000 lei.
Teme de discuţie:
- Care sunt abilităţile pe care trebuie să le dezvolte managerii pentru a fi eficienţi
- Cum pot inovaţiile tehnologice (droni, senzori IoT, inteligenţă artificială) să optimizeze procesele de producţie
- Studii de caz despre succesul unor companii din sector
- Implicaţiile legislaţiei româneşti specifice şi armonizarea cu directivele europene
- Rolul educaţiei şi formării continue
- Modalităţi de accesare a pieţei de desfacere
- Atragerea şi retenţia specialiştilor în agrobusiness
- Costuri şi fidelizarea angajaţilor
- Muncitori calificaţi vs. Necalificaţi
- Soluţii de depozitare pentru cereale, legume şi fructe
- Transportul pe drumurile din România: costuri şi timpi de livrare
- Perspective pentru îmbunătăţirea infrastructurii
- Ce ne rezervă viitorul şi cum ne adaptăm
13:00 – 15:00 Panelul 4. Cum facem să avem mai multă mâncare românească la raft şi pe masă?
Speakeri:
- Radu Gherman, Ultra Fresh (PFT) Buying Director, Carrefour România
Grupul francez Carrefour a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri consolidată de 17,6 miliarde lei în România. Carrefour este retailerul cu cea mai mare amprentă de producători locali din ţară, având aproximativ 1.450 de furnizori care oferă fructe şi legume proaspete în sezon, carne şi peşte pe tot parcursul anului, precum şi brânză artizanală, disponibile în cele peste 400 de magazine din toată România. Dintre cele 3.300 de articole din segmentul fresh de marcă proprie, 3.100 sunt româneşti, produse de producători locali.
- George Bădescu, director executiv, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR)
AMRCR (Asociaţia Marilor Retaileri din România) reprezintă interesele retailerilor mari din România şi încurajează parteneriatele între retailerii membri şi producătorii locali.
- Răzvan Prelipcean, co-fondator, Ferma Naturleg
Naturleg este o companie din comuna Valea Ciorii, judeţul Ialomiţa, care cultivă 400 de hectare de cereale şi 60 de hectare de legume. În 2023, a avut o cifră de afaceri de 3,8 milioane de lei şi un profit de peste 300.000 de lei. În 2024, compania a depus un proiect pentru atragerea de fonduri europene de 3 milioane de euro, destinat depozitării şi condiţionării legumelor, pentru a-şi creşte prezenţa în supermarketuri. Răzvan Prelipcean, cu studii juridice şi agronomice, s-a alăturat părinţilor în afacere.
- Ana Maria Mircea Leu, fondator al restaurantului Dacia Romanian Dining, al carmangeriei Dacia Romanian Gourmet; preşedinte, Asociaţia Babicului de Buzău şi preşedinte al clubului de afaceri Bizz Club Buzău
Ana Maria Mircea Leu a administrat câţiva ani carmangeria RoxAna, fondată de tatăl său în anii ’90. Apoi, în 2021, a deschis restaurantul Dacia Romanian Dining din Buzău şi estimează că va ajunge la un milion de euro în 2024. De asemenea, restaurantul a generat o a doua carmangerie, axată pe segmentul B2B.
- Horaţiu Buzgău, CEO şi fondator, Allu (Holiv Ecoplant) (Intervenţie ZOOM)
Holiv Ecoplant a început în anul 2016 cu o plantaţie ecologică de aluni pe o suprafaţă de 46 de hectare în judeţul Satu Mare, beneficiind de cofinanţare din fonduri europene. De asemenea, Horaţiu Buzgău a obţinut fonduri europene pentru a construi o fabrică de procesare a alunelor în localitatea Tăşnad, unde produce şi vinde alunele sub brandul Allu, iar în 2023 a ajuns la o cifră de afaceri de aproape 1 milion de lei.
Teme de discuţie:
- Ce măsuri concrete pot lua producătorii pentru a reduce deficitele în producţia alimentară românească?
- Care sunt principalele sectoare în care România depinde de importuri şi cum putem spori capacitatea de producţie locală?
- Cum pot fi stimulentele fiscale şi ajutoarele de stat utilizate pentru a atrage investitori în sectoarele deficitare, cum ar fi cultura legumelor sau creşterea animalelor?
- Ce rol poate juca educaţia agricolă şi formarea profesională în atragerea tinerilor antreprenori?
- Strategii pentru a îmbunătăţi accesibilitatea produselor româneşti la raft
- Care sunt principalele obstacole întâmpinate de producători în livrarea produselor locale către retaileri şi consumatori? Cum pot fi depăşite?
- Cum pot producătorii locali să colaboreze mai eficient cu retailerii pentru a promova şi a creşte oferta de produse autohtone?
- Ce rol joacă şcolile şi instituţiile educaţionale în promovarea alimentaţiei sănătoase? Cum învăţăm să mâncăm produs în România?
15:00 – 16:00 Lunch & Networking