Ziarul Financiar vă invită sa dezbatem următoarele teme:
Situaţia din 2024, un an decisiv: de la producţia vegetală la cea animală, de la afaceri specializate la afaceri integrate
- Impactul încălzirii globale asupra culturilor, viabilitatea lor
- Prevenirea efectelor secetei: irigaţii, soiuri rezistente, tehnologii avansate
- Soluţii pentru adaptarea culturilor la noile condiţii climatice: ce cultivăm în viitor, cum facem minimum tillage într-o fermă
- Cum ar trebui să-şi planifice fermierii vânzările viitoare pentru cereale
- Care sunt cele mai eficiente instrumente pentru a naviga prin marea de fluctuaţii ale preţurilor cerealelor
- În faţa provocărilor climatice şi ale preţurilor volatile, ce soluţii inovatoare pot adopta agricultorii pentru a-şi proteja profiturile
Finanţarea în agribusiness: de la subvenţii la investiţii inteligente
- Managementul costurilor (cheltuieli vs. venituri, cele mai scumpe inputuri), cum rămâne o companie profitabilă
- Analiza lanţului valoric: cine câştigă şi cine pierde
- Fonduri europene disponibile şi condiţiile de accesare
- Ajutoare de stat şi programe guvernamentale de susţinere
- Credite cu dobândă subvenţionată şi facilităţi fiscale
- Ce schimbări aduc cele mai proaspete OUG-uri
- Cum funcţionează „Creditul Fermierului”
- Calibrarea investiţiilor în funcţie de nevoile sectorului (carne, lapte, ouă)
Pasul de la producţie la producţie eficientă: rolul managerilor cu pregătire în domeniu şi al tehnologiei avansate
- Care sunt abilităţile pe care trebuie să le dezvolte managerii pentru a fi eficienţi
- Cum pot inovaţiile tehnologice (droni, senzori IoT, inteligenţă artificială) să optimizeze procesele de producţie
- Studii de caz despre succesul unor companii din sector
Implicaţiile legislaţiei româneşti specifice şi armonizarea cu directivele europene
- Rolul educaţiei şi formării continue
- Modalităţi de accesare a pieţei de desfacere
- Atragerea şi retenţia specialiştilor în agrobusiness
- Costuri şi fidelizarea angajaţilor
- Muncitori calificaţi vs. necalificaţi
- Soluţii de depozitare pentru cereale, legume şi fructe
- Transportul pe drumurile din România: costuri şi timpi de livrare
- Perspective pentru îmbunătăţirea infrastructurii
- Ce ne rezervă viitorul şi cum ne adaptăm
Cum facem să avem mai multă mâncare românească la raft şi pe masă?
- Ce măsuri concrete pot lua producătorii pentru a reduce deficitele în producţia alimentară românească?
- Care sunt principalele sectoare în care România depinde de importuri şi cum putem spori capacitatea de producţie locală?
- Cum pot fi stimulentele fiscale şi ajutoarele de stat utilizate pentru a atrage investitori în sectoarele deficitare, cum ar fi cultura legumelor sau creşterea animalelor?
- Ce rol poate juca educaţia agricolă şi formarea profesională în atragerea tinerilor antreprenori?
- Strategii pentru a îmbunătăţi accesibilitatea produselor româneşti la raft
- Care sunt principalele obstacole întâmpinate de producători în livrarea produselor locale către retaileri şi consumatori? Cum pot fi depăşite?
- Cum pot producătorii locali să colaboreze mai eficient cu retailerii pentru a promova şi a creşte oferta de produse autohtone?
- Ce rol joacă şcolile şi instituţiile educaţionale în promovarea alimentaţiei sănătoase? Cum învăţăm să mâncăm produs în România?