ZF Agrobusiness Summit 2024: Cum depăşim 2024, un an de încercare pentru agricultură? Drumul spre performanţă în agribusiness
Agricultura, un sector în care activează 20.000 de firme şi care generează 54 de miliarde de lei cu aproape 80.000 de angajaţi, este unul dintre cele mai importante pentru economie, iar în contextul actual, când discuţiile despre mâncare şi securitatea alimentară sunt tot mai intense, importanţa sa creşte. Mai mult, acest sector este unul dintre cele mai dezvoltate din România şi contribuie anual cu 4-5% din PIB.
În 2024, agricultura din România a fost grav afectată de o secetă severă, care a lovit în special culturile de floarea-soarelui şi porumb, dar a avut un impact şi asupra grâului şi rapiţei. Deşi necesarul de consum intern este acoperit, potrivit informaţiilor făcute publice de Ministerul Agriculturii, România, unul dintre cei mai mari exportatori din UE, riscă să îşi piardă titlul de cel mai mare exportator de porumb şi al doilea la grâu.
Seceta a afectat peste 2 milioane de hectare şi este al patrulea an secetos din ultimii cinci, ceea ce a dus la cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani, potrivit estimărilor analiştilor. În plus, fermierii sunt împovăraţi de datorii, iar guvernul a emis mai multe ordonanţe de urgenţă pentru sprijinirea agriculturii, iar altele sunt în curs de aprobare. Ordonanţele recente au un impact semnificativ asupra întregului lanţ agribusiness şi ridică întrebări cu privire la impactul lor pentru viitorul sectorului.
De asemenea, în contextul creşterii deficitului comercial şi al scăderii producţiei pe anumite pieţe, precum şi al închiderii sau vânzării unor fabrici, provocarea este cum putem integra lanţurile de producţie alimentară, sprijini jucători din industrie şi finanţa acest sector. Bugetul total al programului Investalim, dedicat exclusiv sectorului, este de aproximativ 2,9 miliarde de lei, dar au fost depuse proiecte de investiţii în valoare de peste 4,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că există interes din partea afaceriştilor.
Ministrul agriculturii, Florin Barbu, prin aceste schimbări legislative, şi-a prezentat un plan ambiţios, care promite că în patru ani, România va avea cea mai puternică industrie agroalimentară din sud-estul Europei.
Astfel, în 2024, la ZF Agrobusiness Summit, Ziarul Financiar îşi propune să adreseze cele mai mari provocări din sectorul agrobusiness şi să identifice oportunităţile actuale din România. Evenimentul va reuni experţi din diverse domenii pentru a găsi soluţii şi a dezvolta strategii pentru viitor. Vom aborda subiecte precum impactul schimbărilor climatice, dinamica pieţei, reglementările legislative, opţiunile de finanţare, atragerea forţei de muncă, logistică şi tehnologii, discuţii necesare pentru a accelera drumul spre performanţă în acest sector vital economiei.