Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER SILVER PARTENER SILVER PARTENER SILVER PARTENER SILVER PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTNER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER SUPORT
Share event
AGENDĂ

PROGRAM

ZF Health&Pharma Summit 2024

Lungul drum spre eficienţă în Sănătate. Cum ajungem la un sistem sanitar echitabil, funcţional şi performant?

 

 

 

ZIUA I – Piaţa farmaceutică

Luni, 23 septembrie

 

 

 

09:00 – 09:30 Welcome coffee & Înregistrarea participanţilor

 

09:30 – 09:40 Deschiderea conferinţei - Sorin Pislaru, Redactor Şef, Ziarul Financiar

 

Moderatori: Sorin Pislaru, redactor şef, Ziarul Financiar

                      Mirabela Tiron, redactor, Ziarul Financiar

                      Georgiana Mihalache, redactor, Ziarul Financiar

 

 

 

09:40 – 10:00 One-to-one Răzvan Mihai Prisada, preşedinte, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR)

 

 

 

10:00 – 10:20 One-to-one Alexandra Bosco, General Manager, IQVIA

În decursul celor 25 de ani de prezenţă locală şi susţinută de o echipă de peste 160 de experţi, IQVIA România a dobândit o vastă experienţă în furnizarea de consultanţă avansată, servicii de cercetare de piaţă, sprijinită de tehnologia de vârf, pentru a susţine decizii cheie de afaceri.

Teme de discuţie:

  • Cum arată în cifre piaţa de medicamente?
  • Care este evoluţia în ultimii 10 ani a consumului, a valorii pieţei farmaceutice?
  • Unde sunt cele mai mari schimbări şi ce arată ele?
  • Ce influenţează creşterile/ scăderile de volume pe segmente de medicamente? 
  • Cele mai noi medicamente intrate pe piaţă – impactul lor.
  • Cele mai vândute medicamente – ce arată despre starea de sănătate a pacienţilor?
  • Comportamente diferite de consum?

 

 

 

 

10:20 – 11:50 Panel 1. Evoluţia pieţei farmaceutice. Cum facem mult cu bani puţini? Cum optimizăm consumul de medicamente?

 

Teme de discuţie:

  • Medicamente noi – ce arii sunt cele mai căutate, în care este nevoia cea mai mare?
  • Ce firme îşi fac loc pe piaţa locală şi ce găsesc în România?
  • Care sunt cele mai vândute medicamente din România în ultimul an?
  • Ce medicamente noi s-au autorizat pentru punerea pe piaţă? La ce medicamente expiră brevetele?
  • Programele cost-volum şi cost-volum rezultat. Cum arată piaţa acestor produse?
  • Medicamente inovative – ce arii sunt cele mai căutate, în care nevoia este cea mai mare
  • Medicamentele generice – cum se adaptează contextului actual
  • Trenduri şi inovaţii care vor veni şi în România – la ce să ne aşteptăm
  • Care sunt în prezent principalele provocări din piaţă şi ce soluţii există? Cum au evoluat preţurile le medicamente în ultimul an?
  • Dezvoltarea marilor companii farmaceutice în prezent – pe ce mizează, cum ajung la pacienţi într-o piaţă competitivă?
  • Cum se aplică taxa clawback? Ce provocări au întâmpinat companiile producătoare de medicamente în ultimii ani? Cum pot recupera TVA-ul plătit odată cu taxa clawback? Ce mijloace au la dispoziţie? Care este impactul asupra bugetului statului? Câte solicitări există? 

 

Speakeri:

  • Theodoros Vasileiou, Country Head Romania and Moldova, Sandoz

Sandoz este o companie elveţiană, care are în portofoliu medicamente generice şi biosimilare. Anul trecut, Sandoz a trecut şi printr-un proces de spin-off de Novartis, grupul din care a făcut parte, prin care a devenit o companie independentă, care s-a materializat în octombrie 2023.

  • Dragoş Mihoc, Head of Marketing and Sales, Alkaloid Romania

Alkaloid este o companie producatoare de medicamente generice si medicamente cu valoare adaugata. Are sediul central in Skopje, Republica Macedonia de Nord. Exista pe piata de aproape 90 de ani si a deschis operatiunile proprii (prin subsidiara) in Romania in anul 2022. Avem 31 de angajati la ora actuala.

  • Răzvan Vlasin, CIO, Newpharma

Farmacia online Newpharma este un business creat în 2008 în Belgia, activ în mai multe pieţe din Europa, printre care şi România. Subsidiara locală a grupului belgian aplică inteligenţa artificială şi tehnologiile digitale în zona farma şi parafarma. Recent, a lansat o platformă şi în România, newpharma.ro, pe care listează peste 45.000 de produse şi 1.700 de branduri.

  • Tudor Nacev, Head of Pharma Consultancy, GNP

Cu peste 17 ani experienţă în domeniul avocaturii de afaceri, avocaţii GNP oferă asistenţă în proiecte complexe în arii precum pharma, concurenţă, litigii, GDPR sau IP.

  • Marcelo Rainer, Country President, Novartis România

Născut în Brazilia, Marcelo Rainer este un lider cu o experienţă vastă în industria farmaceutică. Parte a echipei Novartis de aproape 20 de ani, el ocupă în prezent funcţia de Country President & General Manager al Novartis România. În această funcţie, este responsabil de conducerea operaţiunilor companiei în România, asigurând implementarea strategiilor şi direcţiilor globale ale Novartis în contextul specific al pieţei locale. Marcelo Rainer a ocupat poziţii de conducere în diverse departamente şi arii terapeutice, de la imunologie, oftalmologie, boli respiratorii, cardio-metabolice, până la oncologie. Experienţa sa se extinde pe două continente (America de Sud şi Europa) şi patru ţări (Brazilia, Argentina, Spania şi România) şi se consideră un lider optimist, mereu pregătit pentru noi provocări.

Elveţienii de la Novartis, una dintre cele mai mari companii farmaceutice la nivel internaţional, pun pe piaţa locală peste 60 de medicamente inovatoare pentru tratamentul bolilor oncologice, cardiovasculare, neurologice şi imunologiceÎn ultimele 12 luni, aceste tratamente au avut creşteri de două cifre în România.

  • Ruxandra Târlescu, partener, PwC România

PwC este unul dintre cei mai mari jucători internaţionali în domeniul auditului şi consultanţei, cu prezenţă semnificativă şi în România.

  • Costin Manta, partener, departamentul de impozite indirecte, EY România

EY este unul dintre cei mai mari jucători internaţionali în domeniul auditului şi consultanţei, cu prezenţă semnificativă şi în România.

  • Adrian Marius Dobre, director general, Unifarm

Unifarm este compania de stat aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii. În 2023, Unifarm a avut cifră de afaceri de 174 mil. lei, aproape dublu faţă de anul anterior. În ultimii ani, compania merge însă pe pierderi, în 2023 valoarea acestora fiind de 54 mil. lei.

  • Lucian Bondoc, Managing Partner, Bondoc&Asociaţii

Casa de avocatură Bondoc & Asociaţii este una dintre firmele mari de avocatură din România, cu experienţă extinsă în domenii complexe locale şi internaţionale.

 

 

 

11:50 – 12:10 Cum poate sectorul privat să contribuie la dezvoltarea infrastructurii de sănătate din România

        One-to-one Evangelos Kalamakis, Managing Director, Sofmedica

Furnizorul de echipamente medi­cale Sofmedica, parte din grupul cu acelaşi nume prezent în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Croaţia şi Cipru, a finalizat anul tre­cut cu afaceri de 261,9 milioane de lei şi esti­mează pentru acest an o creştere cu 15%-20%.Sofmedica a intrat pe piaţa locală în 1994, când a început cu echipamente pentru dializa cronică iar în 2002 cu primul program pe chirurgie robotică.  Compania mai are în portofoliu echipamente pentru neurologie, endoscopie, chirurgie cardiovasculară.

 

Teme de discuţie:

  • Tehnologii în domeniul medical – care sunt cele mai importante inovaţii din ultimul an?
  • Cum a evoluat piaţa românească şi cererea pentru echipamente medicale?
  • Câţi roboţi Da Vinci avem în România?
  • Care sunt principalele oportunităţi şi beneficii ale parteneriatelor public-private (PPP) în sistemul de sănătate din România?
  • Care sunt avantajele chirurgiei robotice pentru sistemul de sănătate din România?
  • Cum poate sectorul privat să contribuie la dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de sănătate din România?

 

 

 

12:10 – 13:40 Panel 2. Producţia locală de medicamente. Cum putem accelera investiţiile în fabricile de medicamente? Care sunt ariile terapeutice pe care putem creşte?

 

Teme de discuţie:

  • Investiţiile din fabrici. Ce obiective sunt? Cum ne adaptăm la strategia europeană? Cum devenim mai independenţi prin producţia locală?
  • Pregătirea resursei umane, nevoia de oameni calificaţi. Cum se adaptează resursa umană la o automatizare tot mai mare la nivel industrial?
  • Dezvoltarea marilor companii farmaceutice în prezent – pe ce mizează, cum ajung la pacienţi într-o piaţă competitivă
  • Care sunt nevoile actuale din fabricile locale şi cum poate fi susţinută mai mult dezvoltarea industriei?

 

Speakeri:

  • Dragoş Damian, CEO, Terapia (zoom)

Produ­cătorul de medicamente Terapia Cluj, parte a gru­pului indian Sun Pharma, a ajuns la 1,2 miliarde de lei cifră de afaceri pe an fiscal, o creştere de 15% de la an la an. Fabrica angajează peste 800 de oameni şi are o istorie de peste 100 de ani de la înfiinţare. Una din zece cutii de medicamente care ajunge la pacienţii români este parte din portofoliul Terapia.

  • Simona Cocoş, General Manager, Zentiva Romania & Moldova

Simona Cocoş este directorul general al Zentiva, unul dintre cei mai mari producători de medicamente din România. A absolvit Facultatea de Chimie, specialitatea inginerie chimică, şi deţine un MBA în management şi strategie. Activează în domeniul farma din 1995, perioadă pe parcursul căreia a deţinut diverse funcţii în vânzări şi marketing, precum şi poziţii regionale în cadrul Zentiva. Din 2017 este director general al Zentiva România şi Moldova.

  • Sebastian Costea, manager executiv sustenabilitate si investitii strategice, Antibiotice Iaşi

Antibiotice Iaşi are o istorie de 68 de ani de prezenţă continuă pe piaţa producţiei de medicamente şi este con­trolată în proporţie de 53% de Ministerul Să­nătăţii, în timp ce Infinity Capital Investments (fosta SIF Oltenia) deţine 29,4% din capitalul social. În 2023, Antibiotice Iaşi, cel mai mare producător de medicamente cu capital românesc şi companie listată la Bursă, a depăşit ritmul de creştere din planul de afaceri „The Future Together“, ajungând la peste 600 mil. lei cifră de afaceri.

  • Diana Şerban, Business Development Head, Vitema

Cu o experienţă de peste 20 de ani în industria farmaceutică, Vitema Pharmaceuticals este una dintre cele mai moderne şi mai sustenabile unităţi de producţie cu certificare GMP Pharma din Sud-Estul Europei.

Vitema Pharmaceuticals este o companie specializată în servicii de contract manufacturing (CMO) pentru produse farmaceutice şi suplimente nutritive, respectând standardele de calitate din industria farmaceutică. Acest angajament este confirmat de certificările EU GMP şi de autorizaţia de a desfăşura studii clinice proprii. Fabricarea suplimentelor nutritive respectând standardele farmaceutice de calitate este un puternic diferenţiator pentru Vitema Pharmaceuticals, în ceea ce priveşte serviciile de contract manufacturing pentru companiile de suplimente nutritive.

Vitema asigură servicii de private labelling de la idee până la poziţionarea la raft şi are toate capacităţile necesare pentru a gestiona atât producţia la scară mică, cât şi la scară industrială a unei game de produse care include capsule, tablete filmate şi nefilmate, comprimate masticabile, pudre, precum şi injectabile, seringi preumplute şi flacoane.

  • Cătălin Vicol, director general, Biofarm

Producătorul de medicamente Biofarm, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de profil, Profitul net al Biofarm a urcat anul trecut cu 8,6% la 77 de milioane de lei, iar veniturile din vânzări au atins 280,3 milioane de lei în 2023, plus 1,2%. Portofoliul Biofarm acoperă arii terapeutice cu produse dedicate sistemului digestiv şi metabolic, respirator, ORL, cardiovascular, sistem nervos, multivitamine. În 2021, Biofarm a inaugurat o fabrică de la zero, în Bucureşti, după o investiţie de 44 mil. euro.

  • Cosmin Cătănaş, Quality Assurance Manager, Ecolab
  • Emilia-Elena Iorgulescu, decan, Facultatea de Chimie

Absolvenţii Facultăţii de Chimie pot deveni cercetători în laboratoare academice de cercetare, în institute de cercetare şi în laboratoare clinice, industriale, de control al calităţii produselor (produse farmaceutice, cosmetice, produse petroliere, coloranţi, vopsele), chimişti şi biochimişti în controlul tehnologiei proceselor chimice, chimişti în laboratoare specializate din direcţiile sanitar veterinare, de sănătate publică, antidoping, de analiză criminalistică şi vamală.

  • Mihai Fugarevici, director general, Stada (zoom)

Grupul Stada este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa farma din Germania, care a intrat în România în 1992 printr-o subsidiară. Compania a anunţat în 2022 investiţia de peste 50 de mil. euro în această nouă fabrică de medicamente la Turda, lângă Cluj-Napoca, aceasta fiind una din puţinele investiţii în producţia locală de medicamente din ultimii ani.

 

 

 

13:40 – 15:00 Panel 3. Retailul şi distribuţia farma. Farmacia din interiorul spitalului, o soluţie?

 

Teme de discuţie:

  • Tendinţe în retailul farmaceutic. Cum s-a schimbat pacientul care ajunge în farmacii în ultimii ani la nivel de comportament de consum?
  • Cum influenţează situaţia economică vânzările din farmacii?
  • Ce medicamente cumpără oamenii din farmacii? Ce arată despre starea de sănătate a pacienţilor coşul lor de cumpărături din farmacii?
  • Cum arată depozitele de medicamente astăzi? În ce investesc marii jucători?
  • Evoluţia pieţelor de medicamente, farmacii, distribuţie de medicamente. Cum funcţionează acest lanţ al medicamentului, de la producător la pacient? Cote de piaţă.
  • Principalele provocări în retailul şi distribuţia de medicamente
  • Resursa umană în farmacii. Cât de atractivă mai este profesia de farmacist?
  • Cum se schimbă experienţa de cumpărare a pacientului sau cum îmbunătăţim experienţa şi interacţiunea dintre pacient şi farmacie?

 

Speakeri:

  • Iulian Trandafir, CEO, Alliance Healthcare Romania

Alliance Healthcare, distribui­torul de medicamente cunoscut an­terior sub brandul Farmexpert, al treilea jucător după cifra de afaceri din piaţa locală, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 4,8 miliarde de lei, în creştere cu 6% faţă de anul an­teri­or. În 2019, în urma unui proces de rebranduire, distribuitorul Farmex­pert a devenit Alliance Healthcare, pre­luând o parte din numele acţio­na­rului internaţional Walgreens Boots Alliance. La începutul lui 2021, în ianuarie, gigantul american Ameri­source Bergen a preluat Walgreens Boots Alliance într-o tranzacţie internaţională de 6,4 mld. dolari. Produsele distribuite de compa­nie ajung la peste 3.100 de farmacii, spitale.

  • Andrei Condrea, directorul diviziei de distribuţie de medicamente, Dona.Logistică

Divizia de distribuţie a grupului Dona, unul dintre cele mai mari din piaţa farmaceutică locală, un business anteprenorial românesc, a crescut dublu faţă de media pieţei în 2023, depăşind pragul de 2 miliarde de lei afaceri. Cele trei depozite ale Dona.Logistică sunt în Bucureşti, Cluj şi Bacău, iar din acestea pleacă zilnic cutii de medicamente către farmaciile Dona, dar şi către aproape toate unităţile independente.

  • Cătălina Pîntea, Manager Regulatory Affairs & Public Affairs Group Farmexim, Help Net

Farmexim este unul dintre cele mai mari gupuri farmaceutice din România şi include distribuitorul de medicamente cu acelaşi nume şi o reţea de 420 de farmacii. Grupul Farmexim a intrat din 2018 în  urma unei tranzacţii, sub acţionariatul germanilor de la Phoenix, unul dintre cele mai mari grupuri farmaceutice din Europa.

  • Ana Gavrilă, Product Director Pharma & Retail, High-Tech Systems & Software

Ana Gavrilă ocupă poziţia de Pharma & Retail Product Director în cadrul High-Tech Systems & Software (htss), companie care se ocupă de transformarea digitală a peste 1.000 de clienţi din 15 ţări. Ana activează, de 19 ani, în industria farmaceutică de retail, având o pasiune pentru lucrul cu oamenii şi îmbunătăţirea experienţei acestora cu ajutorul tehnologiei.

  • Iulia Teodorescu, Head of Sales, Inetum România

Inetum este lider european în servicii digitale. Prezent în 19 ţări cu o reţea densă de locaţii, Inetum colaborează cu mari editori de softwareInetum oferă un portofoliu cuprinzător de soluţii SAP şi deserveşte clienţi din diferite segmente de piaţă.

  • Mihai Băjan, proprietar, Farmacia Băjan

Farmacia Băjan, una dintre cele mai puternice reţele locale de farmacii, cu o istorie de aproape trei decenii, a adăugat opt noi farmacii în prima jumătate de an, ajungând la o reţea de 40 de unităţi în mai multe judeţe – Vâlcea, Argeş sau Bucureşti.

  • George Echim, farmacist, Farmacia Ardealul (zoom)

Farmacia Ardealul are o istorie de peste 30 de ani pe piaţa locală. Reţeaua locală numără 11 unităţi în Piatra-Neamţ. Familia Echim se ocupă de dezvoltarea farmaciilor. În total, circa 170 de oameni lucrează în Farmaciile Ardealul.

  • Valentin Ţăruş, acţionar majoritar, Farmaceutica Remedia (zoom)

Farmaceutica Remedia este unul dintre cele mai mari busi­nessuri din piaţa farma locală, care include distribuţie de me­di­camente către spitale şi farmacii, o reţea de 22 de farmacii, dar şi o divizie nouă de vânzări de roboţi de farmacie. În total, Remedia are şapte depozite la nivel naţional, în oraşe precum Bucureşti, Deva, Braşov, Piteşti, Craiova, Iaşi, Timişoara. Peste 2.300 de farmacii şi 4.600 de puncte de lucru primesc medica­mente prin intermediul diviziei de dis­tribuţie a Remedia, alături de 527 de spitale publice şi private.

 

 

 

15:00 – 15:30 Lunch & Networking

 

 

 

 

 

PROGRAM

ZF Health&Pharma Summit 2024

Lungul drum spre eficienţă în Sănătate. Cum ajungem la un sistem sanitar echitabil, funcţional şi performant?

 

 

 

Ziua II - Sistemul medical

Marti, 24 septembrie

 

 

 

09:00 – 09:30 Welcome coffee & Inregistrarea participantilor

 

09:30 – 09:40 Retrospectiva ziua I, Sorin Pîslaru, redactor şef, Ziarul Financiar

 

Moderatori: Sorin Pislaru, redactor şef, Ziarul Financiar

                  Mirabela Tiron, redactor, Ziarul Financiar

                     Georgiana Mihalache, redactor, Ziarul Financiar

 

 

 

09:40 – 10:00 One-to-one Valeria Herdea, preşedinte, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Valeria Herdea este de profesie medic, având specializarea în medicină de familie, profil de pediatrie. Ea este absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş în anul 1989. A preluat funcţia de preşedinte al CNAS în ianuarie 2024.

 

Teme de discuţie:

  • Care este structura actuală a bugetului CNAS şi cum s-ar putea adapta pentru o eficienţă cât mai bună a actului medical?
  • Ce obiective avem în sănătate şi cum urmărim atingerea acestora?
  • Cum degrevăm unităţile de urgenţă de cazurile non-urgente?
  • Ce obiective sunt pentru zona de spitale, ce obiective sunt pentru farma?
  • Cum măsuram eficienţa cheltuirii banilor publici în sănătate?

 

 

 

10:00 – 10:30 Spitalele regionale. De la proiecte pe hartie la construcţie.

 

Speakeri:

  • Adrian George Popa, preşedinte, Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate – ANDIS

ANDIS  a fost creată în 2022, fiind în subordinea Ministerului Sănătăţii, ca parte din planul pe sănătate din PNRR. Scopul Agenţiei este să ducă la bun sfâşit proiectele celor trei spitale regionale.

  • Mihai Chirica, primar, Primaria Iaşi (zoom)

 

Teme de discuţie:

  • Stadiul spitalelor regionale. Cine a câştigat licitaţii? În ce etapă este fiecare proiect? Ce provocări au intervenit în desfăşurarea proiectelor?
  • Cum sunt implicate autorităţile, cum colaborează instituţiile de la centru cu cele locale?
  • Ce estimări pentru finalizarea construcţiei celor trei spitale avem?

 

 

 

 

10:30 – 11:30 Panel 1. Spitale private – care este potenţialul pieţei locale

 

Teme de discuţie:

  • Cum s-a dezvoltat piaţa privată a sănătăţii în ultimii ani şi care sunt trendurile?
  • Ce trenduri sunt în dezvoltarea de spitale, clinici?
  • Resursa umană. Provocări şi trenduri
  • Starea de sănătate a pacienţilor români. Principalele riscuri, cum arată pacientul viitorului
  • Proiecte noi sau în derulare pe piaţă. În ce merg investiţiile astăzi?
  • Cum putem gândi colaborarea public- privat pentru performanţă, dincolo de accesibilitate?

 

Speakeri:

  • Serban Semeniuc, Legal & Corporate Affairs Director, Regina Maria

Absolvent al Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti, si avocat in Baroul Bucuresti, Serban s-a alaturat Retelei REGINA MARIA in anul 2010, preluand pozitia de Director Juridic. In prezent, acesta coordoneaza Departamentul Juridic si echipa de Corporate Affairs. Serban a absolvit, de asemenea, cursurile Maastricht University, obtinand certificarea de DPO in 2018. Inainte de a se alatura echipei Regina Maria, Serban a lucrat la birourile din Romania ale Ernst & Young, precum si la RTPR, una dintre cele mai importante case de avocatura din Romania, asociata unei firme internationale de avocatura, membra a Magic Circle.

  • Dragoş Darabut, Senior Investment Manager, Agista

AGISTA este un fond de growth equity care susţine business-urile antreprenoriale româneşti în atingerea unor noi etape de dezvoltare, oferind nu doar capital, ci şi expertiză, consultanţă şi singergii.

  • Oana Vasile, director Cancer Care, Affidea România şi Ungaria

Affidea România, cel mai mare jucător din piaţa de imagistică locală, subsidiara grupului cu acelaşi numeAffidea România a încheiat anul 2023 cu afaceri de 361 mil. lei, în creştere cu 33% faţă de anul anterior, din datele transmise de companie pentru anuarul Cei mai mari jucători din economie. În aprilie 2022, grupul de investiţii Groupe Bruxelles Lambert (GBL) a preluat întreg pachetul de acţiuni al Affidea la nivel internaţional, valoarea tranzacţiei fiind de 1 miliard de euro. Este prima investiţie în domeniul sănătăţii pentru GBL

  • Vlad Ardeleanu, CEO, Medima Health

Medima Health, reţeaua de clinici de imagistică medicală, s-a extins puternic în ultimii cinci ani, astfel că de la două clinici în 2020 a ajuns la 21 de unităţi în prezent. Cel mai nou oraş pe harta Medima este Galaţiul. În mai puţin de cinci ani de expansiune pe piaţa locală, Medima a ajuns de la 3 milioane de lei afaceri în 2019 la peste 48 mil. lei în 2023, iar pentru anul 2024 estimează o creş­tere până la 85 mil. lei, din datele oferite de repre­zen­tanţii companiei.

  • Dorin Preda, director executiv, MedLife

Grupul MedLife are 700 de lo­caţii proprii şi partenere la nivel naţional şi peste 6,5 milioane de pa­cienţi unici care au apelat la servicii de prevenţie, wellness, tratament şi spitalizare.

 

 

 

 

11:30-12:20 Panel 1. Spitale publice. Managementul eficient al spitalelor publice – obiective şi provocări

 

Teme de discuţie:

  • Cum putem avea performanţă în sistemul public?
  • Cum putem sa inovam prin colaborarea public-privat pentru performanta si accesibilitate?
  • Cum putem avea un sistem mai transparent, mai corect şi mai eficient de alocare a fondurilor pentru analize?
  • Ce investiţii în spitalele publice se preconizează pentru următorii ani?
  • Resursa umană. Provocări şi trenduri
  • Proiecte noi sau în derulare pe piaţă. În ce merg investiţiile astăzi?

 

Speakeri:

  • Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general, UNSAR

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) este o organizatie neguvernamentala, apolitica, independenta, cu caracter nelucrativ, creata in scopul dezvoltării şi extinderii colaborării si cooperarii in domeniul asigurărilor şi reasigurărilor.

  • General maior Prof. univ. dr. Florentina Ioniţă Radu, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila"

În 2022, Spitalul Militar Carol Davila a făcut peste 4,2 milioane de investigaţii, tot atâtea analize medicale, a avut 46.000 de urgenţe. La capitolul investiţii, a avut proiecte finanţate de 194 mil. lei din fonduri europene.

  • Mugur Ardelean, Manager, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias

Spitalul Universitar de Urgenţă Elias este un spital clinic universitar aflat în Bucureşti, care asigură asistenţa medicală de specialitate, preventivă, curativă, de urgenţă, de recuperare, de îngrijiri în caz de graviditate şi maternitate precum şi a copiilor şi nou-născuţilor şi desfăşoară o activitate de cercetare şi învăţământ.

  • Adrian Marinescu, director medical, Institutul Matei Balş

Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” (INBIMB) are în prezent 690 de paturi şi dispune de o platformă tehnică deosebită, la standarde internaţionale. Institutul este complet informatizat la nivel de laboratoare, secţii clinice, farmacie, contabilitate, administraţie.

  • Istvan-Peter Laszlo, director medical, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, Cluj-Napoca (zoom)

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca (IOCN) este unul dintre cele mai importante institute medicale din România, cu zeci de mii de pacienţi care vin anual pentru a beneficia de servicii medicale preventive, curative şi paleative în domeniul oncologic. Este în subordinea Ministerului Sănătăţii şi are 522 de paturi de spitalizare continuă.

  • Sef de lucrări univ. dr. Raul Patrascu, UMF Timişoara, fost manager Spitalul Judeţean Timişoara

Medicul Raul Pătraşcu are licenţa în chimie la Universitatea Yale şi un master în fizică la Universitatea de Vest din Timişoara. El a fost managerul Spitalului Judeţean Timişoara, iar în prezent este şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara.

  • Prof. univ. dr. Adrian Cotîrleţ, Manager, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Moineşti

Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Moineşti, la 50 km distanţă de municipiul Bacău, a devenit unitate clinică, desi nu este într-un oraş universitar, după înfiinţarea unei secţii clinice de chirurgie generală la începutul lui 2024.

 

 

 

12:20 – 13:40 Panel 2.  Asistenţa medicală specializată: cum creştem accesul la servicii medicale de pediatrie, cardiologie, oncologie şi alte specialităţi?

 

Teme de discuţie:

  • Spitalele de pediatrie – cum avem grijă de tot mai puţinii copii ai României
  • Cine investeşte în maternităţi? Ce provocări există în zona publică şi în zona privată?
  • Spitalele de copii – cum fac faţă fluxului de pacienţi?
  • Cine îngrijeşte copiii? Lipsa de resursă umană – principalele cauze, ce soluţii există?
  • Ce nevoi de îngrijire pediatrică există în prezent – spitale de oncologie pediatrică, secţii noi, primitoare?
  • Ce investitii s au facut in infrastructura serviciilor medicale de cardiologie, chirurgie cardiovasculara, oncologie si alte specialitati medicale
  • Cum imbunatatim accesul la asistenta medicala specializata
  • Care sunt provocarile, dar oportunitatile? Cum poate conlucra privatul cu statul?

 

Speakeri:

  • Ioan Simion, fondator, Sanconfind

Spitalul privat Sanconfind din Câm­pina, deschis în 2015în urma unei investiţii de 22 milioane de euro, realizată de firma Confind (ce produce echipament petrolier). Spitalul are secţie de chirurgie, ortopedie, dar şi urologie, iar din 2018 Sanconfind a deschis şi o maternitate.

  • Prof. Dr. Alexandru Ulici, medic primar, profesor doctor ortopedie pediatrica, manager, Spitalul Grigore Alexandrescu

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” este cel mai vechi spital pentru copii din România, dat în folosinţă în anul 1886. În spital funcţionează 10 secţii clinice şi numeroase compartimente medicale, 19 departamente însoţitoare şi 17 ambulatorii de specialitate. Anual sunt realizate peste 200.000 de consultaţii, sunt internaţi peste 30.000 de copii cu vârste între o zi şi 18 ani, iar peste 60% dintre cazuri constituie urgenţe medico-chirurgicale. Unitatea medicală asigură urgenţele pentru peste 1,2 milioane de copii din toată ţara.

  • Oana Gheorghiu, fondator, Asociaţia Daruieşte Viaţă
  • Carmen Uscatu, fondator, Asociaţia Daruieşte Viaţă

Asociaţia Dăruieşte Viaţa a strâns donaţii pentru a construi primul spital de oncologie pentru copii în curtea spitalului Marie Curie. Investiţia totală în spital a fost de 53 mil. euro, din donaţiile individuale şi ale companiilor. Spitalul are nouă etaje şi 140 de paturi.

  • Alina Ciocoiu, medic pediatru, cabinet privat FamPedMedical

FamPedMedical pune accent pe profilaxia imbolnavirilor, promovarea unei alimentatii sanatoase si a unui stil de viata echilibrat, totodata acordand importanta diagnosticarii si tratarii precoce a afectiunilor aparute. Compania a avut peste 700.000 lei cifra de afaceri în 2023, în uşoară creştere faţă de anul anterior.

  • Leonard Azamfirei, rector, UMF Târgu Mureş (zoom)

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş funcţionează de aproape opt decenii.Cei aproape 13.000 de studenţi, cifră ce reprezintă peste 10% din populaţia Târgu Mureşului

  • Geanina Durigu, CEO, Monza Ares

Grupul ARES, specializat în cardiologie intervenţională, şi Brain Hospital, specializat în neurochirurgie, au cumpărat spitalul de chirurgie cardiovasculară Monza din Bucureşti, de la Policlinico din Monza la finalul lui 2023.  

La final de 2022, italienii de la Monza au vândut spitalul de oncologie din cadrul Enayati Medical City către turcii de la Memorial Hospital. Italienii deţineau 80% din spitalul de oncologie.

  • Bogdan Pana, director de cercetare şi dezvoltare, Spitalului Ovidius Clinical Hospital (OCH)

Ovidius Clinical Hospital (OCH), cel mai mare spital privat generalist din zona Dobrogei, a finalizat anul trecut cu afaceri de 102 milioane de lei, în creştere cu 48% faţă de anul anterior iar pentru acest an estimează 130 de milioane de lei, cererea fiind în creştere pe toate serviciile medicale. Anul trecut OCH a deschis al doilea spital, specializat pe servicii pe oncologie si chirurgie cardiovasculara.

  • Marina Udroiu, Business Intelligence Lead, MedLife

Grupul MedLife are 700 de lo­caţii proprii şi partenere la nivel naţional şi peste 6,5 milioane de pa­cienţi unici care au apelat la servicii de prevenţie, wellness, tratament şi spitalizare.

 

 

 

 

13:40 – 15:00 Panel 3. Cum gândim piramida de îngrijire a sănătăţii pentru a avea eficienţă şi performanţă. Acţiuni pentru modernizarea actului medical – proceduri, software, telemedicină, second opinion, spitalul-mall.

 

Teme de discuţie:

  • Medicina de familie şi ambulatoriu – mijloc de degrevare a urgenţelor
  • Cum putem avea acces mai bun la medicii din ambulatoriile publice, cu programare ca în privat?
  • Ce echipamente uşurează viaţa medicilor şi cum se reflectă investiţiile în aparatură performantă în afacerile private?
  • Cum arată medicina performantă? Ce investiţii presupune un act medical de performanţă?
  • Evoluţia echipamentelor medicale. Ce mai apare nou, cum ajuta inteligenţa artificială?
  • Inteligenţa artificială, sprijin pentru medici?
  • Telemedicina – cum este reglementată? Ce provocări sunt?

 

Speakeri:

  • Cosmin Alexandrescu, preşedinte, Asociaţia Medicilor de Ambulator

 

  • Serban Udrea, Project Manager, Medisprof (zoom)

Medisprof Cancer Center este o companie fondată  de medicul Carolina Udrea, ce deţine un spital în Cluj Napoca, unde oferă servicii pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice si care a investit 2 milioane de euro într-un nou centru de oncologie la Piatra Neamţ.

  • Lazlo Lorenzovici, consultant sănătate

Laszlo Lorenzovici a studiat medicina în Târgu Mureş, economia în Cluj Napoca, fiind în prezent consultant pe teme de sănătate.

  • Dr. Bogdan Valeriu Marţian, medic primar chirurgie generală, şef şecţie chirurgie generală, Spitalul Clinic SANADOR; director medical, Spitalului Clinic SANADOR

Înfiinţat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o continuă dezvoltare organică, în prezent deţinând cel mai mare spital clinic multidisciplinar privat din ţară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale şi puncte de recoltare, radiologie şi imagistică medicală de înaltă performanţă, situate în Bucureşti. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care asigură o gamă complexă de servicii medicale, având şi compartiment de primiri urgenţe adulţi şi copii, 26 linii de gardă, şi flotă proprie de ambulanţe.

  • Claudia Oanea, Managing Director, Siemens Healthineers Romania

În calitatea sa de companie lider de piaţă în domeniul tehnologiei medicale cu sediul în Erlangen, Germania, Siemens Healthineers şi companiile sale regionale îşi dezvoltă în mod continuu portofoliul de produse şi servicii cu aplicaţii susţinute de AI şi oferte digitale care joacă un rol din ce în ce mai important pentru generaţia următoare de tehnologie medicală.

  • Ana Maria Marian, Managing Director, Enayati Medical City

Oraşul medical Enayati Medical City este cea mai  mare investiţie greenfield de pe piaţa serviciilor private de sănătate, realizată de medicul cardiolog Wargha Enayati. Până la final de an oficialii estimau afaceri de 60 de milioane de euro

  • Dr. Silvia Preda, chirurg cardiovascular, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca

Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti are 731 de paturi distribuite în 16 secţii ce acoperă medicina internă, cardiologie, gastroenterologie, toxicologie clinică, neurologie, hemodializa, chirurgie generală, chirurgie plastică şi reparatorie, chirurgie cardiacăşi a vaselor mari, neurochirurgie, ortopedie şi traumatologie, anestezie, terapie intensivaă

  • Robert Chiţan, director operational, Gral Medical

Gral Medical, unul din cei  mai  mari jucători de pe piaţa serviciilor medicale private, specializat în oncologie şi care s-a dezvoltat în mod organic, a finalizat investiţia de 7 mil euro în spitalul nou de oncologie din Ploieşti, din care 30%  a reprezentat ajutor de stat.

 

 

 

15:00 – 15:10 Concluzii

 

 

15:10 – 15:30 Lunch & Networking

 

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali