ZF High-Tech Innovation Summit 2024
ZF High-Tech Innovation Summit, ediţia 6. Inovaţiile „României corporate” - proiecte revoluţionare dezvoltate de români în centrele locale R&D ale giganţilor
În ciuda poziţiei slabe a Bucureştiului în clasamentele europene privind inovaţia - respectiv ultimul loc la acest capitol în Uniunea Europeană, România este un teren fertil pentru inovaţie şi este aleasă în continuare ca bază pentru centre de cercetare & dezvoltare pentru proiecte de produse şi servicii revoluţionare, chiar şi în plină „iarnă” a industriei de outsourcing. Chiar dacă poate nu sunt prinse în statisticile globale privind inovaţia, centre locale de cercetare & dezvoltare ale unor mari companii americane sau europene continuă să se deschidă în România, aceste corporaţii demonstrând că mizează pe talentul şi creativitatea profesioniştilor locali. Cel mai adesea munca acestor inovatori români rămâne necunoscută – pe piaţa locală vorbindu-se prea puţin despre realizări şi mai mult despre probleme.
ZF High-Tech Innovation Summit 2024 îşi propune să aducă din culise în prim-plan aceste poveşti de succes, să aducă pe scenă câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de inovaţie derulate local, şi să evidenţieze potenţialul real de inovaţie al României. Evenimentul nostru va servi drept o platformă pentru a dezvălui şi celebra inovaţiile create pe teritoriul românesc, demonstrând că, dincolo de statistici, există o cultură a inovaţiei care merită să recunoscută şi încurajată. Vom explora motivele pentru care corporaţiile internaţionale aleg România drept centru de inovaţie, vom analiza impactul acestor proiecte asupra economiei locale şi vom discuta despre modalităţile prin care putem amplifica şi valorifica acest potenţial ascuns.
Este timpul să recunoaştem şi să promovăm capitalul intelectual al României, transformând percepţia ţării noastre de la o destinaţie de outsourcing într-un veritabil hub de inovaţie la nivel global. Conform European Innovation Scoreboard 2024, România se confruntă cu provocări semnificative în domeniul inovaţiei, poziţionându-se în categoria "Emerging Innovators". Această clasificare indică o performanţă în inovaţie mult sub media Uniunii Europene, mai precis sub 70% din media UE. În perioada 2017-2024, România a înregistrat una dintre cele mai mici creşteri ale performanţei în inovaţie dintre statele membre UE, cu o îmbunătăţire de mai puţin de 5 puncte procentuale.
Această evoluţie lentă plasează România printre ultimele ţări în clasamentul inovaţiei din UE, alături de Croaţia, Polonia, Slovacia, Letonia şi Bulgaria. În contrast cu progresul modest al României, alte ţări din UE au demonstrat creşteri semnificative în aceeaşi perioadă. De exemplu, Cipru şi Estonia au înregistrat îmbunătăţiri remarcabile de 39 şi respectiv 27 de puncte procentuale. În contextul global, performanţa modestă României în inovaţie devine şi mai evidentă. În timp ce UE în ansamblu se află în urma unor competitori globali precum Coreea de Sud, Canada, Statele Unite şi Australia, poziţia României în cadrul UE sugerează un decalaj şi mai mare faţă de aceşti lideri globali în inovaţie.