Cursa deceniului în energie a început!
Acesta fiind contextul, Ziarul Financiar a ales să transforme cea de-a 11-a ediţie a ZF Power Summit în platformă de direcţii clare, cu identificarea unor obiective de investiţii precise, care pot repoziţiona România pe harta energetică europeană.
Ca în fiecare an, discuţiile vor avea un caracter dinamic, structurate în paneluri dedicate următoarelor teme:
Cine a scumpit energia? Este o criză provocată de producători, efectul unei liberalizări grăbite sau primul semn al unei tranziţii energetice pe fast-forward? Cum se va reaşeza piaţa, cine pierde şi cine câştigă?
Cum intră banii europeni pentru energie în România? Care este stadiul pregătirilor pentru accesarea finanţărileor disponibile prin Fondul de Modernizare? Ce alte soluţii de finanţare sau produse bancare sunt disponibile pentru tranziţia energetică?
Succesul exitului din cărbuni este succesul tranziţiei energetice în România. Cu ce se înlocuiesc rapid miile de MW scoşi din funcţiune?
Start pentru cel mai mare şantier al României: Ce va însemna anul 2022 pentru eoliene şi solare? Care sunt noutăţile din zona de stocare a energiei?
Ecuaţia poluării: Cui i-e frică de certificatul de CO2, cum va evolua, cine face bani din instrumentul care a împins energia spre recorduri?
Condamnarea de descentralizare: Câţi consumatori vor face pasul spre producţia de energie?
Energia nucleară, de la reactor mic la reactor mare: Ce înseamnă SMR pentru România, cât de sigur este şi ce are industria locală de câştigat?
Oportunitatea Mării Negre: dezvoltare sau încă o şansă ratată?
Criza forţei de muncă: De câţi oameni are nevoie România pentru a relansa energia?
Inovaţia în energie: Cum se poate replica în zona de soluţii energetice succesul din IT, pornind chiar de la finanţările europene?
Tranziţie energetică europeană made in Ro: Ce mai livrează industria din România pentru fenomenul care va schima energia şi cum pot fi lansate noi domenii industriale?
Viitorul mobilităţii: Cât de greu este drumul de la baril la electron? Sunt resursele convenţionale compatibile cu conceptul de zero-emisii?
Care este răspunsul marilor consumatori de utilităţi în faţa energiei scumpe: Închideri sau adaptare?
Hidrogen, un nice-to-have sau un must-have pe calea tranziţiei energetice?
Acţiuni legale şi M&A: Care sunt modificările de care România are nevoie pentru a atrage rapid investiţiile în energie? Cum se vor reaşeza jucătorii pe calea tranziţiei? Cine cumpără, cine vinde?
Eric Stab ocupă funcţia de Preşedinte & CEO al ENGIE Romania şi coordonează activitatea ENGIE în Europa de Est (România, Polonia, Slovacia, Republica Cehă), zonă în care Grupul realizează aproximativ 1,5 miliarde de euro cifră de afaceri şi are circa 6.000 de angajaţi. In plus, Eric Stab a prezidat, pe durata a două mandate, Consiliul Investitorilor Străini, în cadrul căruia ocupă în prezent funcţia de vicepreşedinte, şi este, de asemenea, membru al Comitetului Executiv al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.
Christina Verchere are cu o experienţă peste 25 de ani în domeniul de petrol şi gaze, acumulată pe 3 continente. Din mai 2018, este Directorul Executiv şi Preşedintele Directoratului OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est.
Înainte de aceasta, ea a petrecut peste 20 de ani în cadrul BP, o companie globală din industria de petrol şi gaze unde a deţinut mai multe funcţii de conducere în Marea Britanie, SUA, Canada şi Indonezia. Între 2012 şi 2014, a ocupat functia de Preşedinte Regional al BP pentru Canada (Calgary), iar între 2014 şi 2018, a ocupat funcţia de Preşedinte Regional pentru Asia Pacific (Jakarta, Indonezia).
Christina Verchere deţine o diplomă de master in Ştiinţe Economice la Universitatea Aberdeen, Scoţia. Este membră în board-urile Consiliului Investitorilor Străini, United Way Romania si CRH plc.
Inginer electrotehnist, absolvent al Universităţii Tehnice din Praga, Ondrej Safar este un bun cunoscător al pieţelor de energie din Balcani. Până la jumătatea anului 2018, el a condus Sepaş Enerji, companie turcă membră a Grupului CEZ, anterior coordonând operaţiuni ale grupului în Bulgaria şi România.
S-a alăturat echipei CEZ în aprilie 2004. În noiembrie 2005, lua drumul Olteniei pentru a se alătura colegilor din Grupul CEZ în România. În cadrul unui mandat de 7 ani, s-a ocupat de construcţia propriu-zisă a Parcului Eolian Fântânele-Cogealac, dar şi de managementul facilităţilor de producere a energiei regenerabile - hidro şi eoliană sau de coordonarea CEZ Vânzare.
Începând cu 1 august 2018, Ondrej Safar a preluat activitatea CEZ în România, devenind Country Manager şi Preşedintele Directoratului CEZ România.
Camelia Ene a preluat, din noiembrie 2016, funcţia de Country Chairman & CEO MOL România, după acumularea unei experienţe de aproape 10 ani în cadrul companiei. Camelia s-a alăturat echipei MOL România în martie 2007, în funcţia de Shop Manager. În octombrie 2010 a preluat şi atribuţii de coordonare a departamentului de marketing, iar în mai 2013 a devenit Head of Retail. Din această funcţie, Camelia a fost responsabilă de coordonarea activităţii reţelei de peste 200 de benzinării a MOL România. Între 2000 şi 2007 a ocupat mai multe funcţii în FMCG, acumulând o experienţă importantă în vânzări şi relaţii comerciale. Este licenţiată în Economie în cadrul Universităţii Româno-Americane din Bucureşti şi a studiat la Thunderbird School of Global Management (Glendale, SUA).
Corneliu Bodea, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români, este acţionar al grupului internaţional de companii ABBC şi CEO al Adrem, brand cu o istorie de 30 de ani pe piaţa din România. Totodată, Corneliu Bodea deţine poziţia de Preşedinte al Centrului Român al Energiei (CRE), organizaţie de renume în domeniul energiei.
Corneliu Bodea susţine priorităţile sectorului energetic românesc şi facilitează comunicarea cu instituţiile relevante de la Bruxelles, implicându-se activ în problematicile naţionale şi europene ale acestui domeniu.
-------------------------
Corneliu Bodea, one of the best-known Romanian entrepreneurs, is a shareholder of the international ABBC group of companies and CEO of Adrem, a brand with a 30-year history on the Romanian market. At the same time, Corneliu Bodea holds the position of President of the Romanian Energy Center (CRE), a renowned organization in the field of energy.
Corneliu Bodea supports the Romanian energy sector and facilitates communication with the relevant institutions in Brussels, being actively involved in the national and European issues of this sector.
Carlo Pignoloni este CEO şi Country Manager al companiilor Enel în România. A absolvit Facultatea de Inginerie Mecanică la Universitatea Politehnică din Milano şi s-a alăturat Grupului Enel în 1990, ocupând de-a lungul anilor mai multe poziţii în arii diferite de business ale Grupului. Carlo Pignoloni nu este la prima experienţă în România, întrucât a condus în perioada 2008-2011 operaţiunile locale ale Enel Green Power.
Carlo Pignoloni este membru în consiliul director al unor organizaţii locale de prestigiu, precum Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Centrul Român al Energiei (CRE) şi Aspen Institute România şi este preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA).
Johan Meyer este manager de portofoliu al Fondului Proprietatea şi CEO al Franklin Templeton Investment Management Ltd UK, Sucursala Bucureşti, începând cu 1 aprilie 2018, după ce a fost co-CEO şi co-manager de portofoliu din noiembrie 2016, când s-a relocat în Romania.
În calitatea sa actuală, este responsabil de stabilirea strategiei generale a Fondului Proprietatea, cel mai mare fond listat la Bursa de Valori Bucureşti, oferind îndrumare şi thought leadership pentru echipa Franklin Templeton din Bucureşti.
Domnul Meyer s-a alăturat Franklin Templeton Investments în 2004 şi, înainte de rolul său din Bucureşti, a fost managing director pe Africa de Sud şi director de strategie pentru Africa în cadrul Templeton Emerging Markets Group.
Deţine o diplomă de licenţă cu specializare în comerţ şi o diplomă de studii postuniversitare în economie obţinute la Universitatea din Pretoria. Vorbeşte engleză, afrikaans şi româna la nivel elementar.
Daniel Ortiz este director general al Enel X România. Absolvent al Universităţii Politehnice din Barcelona, Facultatea de Inginerie Electrică, instituţie în cadrul căreia a fost timp de 11 ani profesor asociat, Daniel Ortiz a obţinut o diplomă de MBA la ESADE Business School şi a acumulat peste 20 de ani de experienţă în cadrul grupului Enel. Înainte de a ocupa poziţia de director general al Enel X România, a coordonat timp de trei ani Departamentul B2C (Business-to-Consumer) din cadrul Endesa X, responsabil de gestionarea portofoliului de soluţii şi servicii dedicate clienţilor rezidenţiali.
De când şi-a înfiinţat propria companie în urmă cu 30 de ani, Ştefan Vuza a continuat să dezvolte afaceri de succes în industrie. Fondator al SCR GRUP, a crescut sistematic şi s-a îndrăgostit de Chimcomplex, o companie chimică românească cu tradiţie. După cumpărarea sa, visul său a fost să reînvie industria chimică din România pas cu pas, iar în 2018 a achiziţionat activele Oltchim. Acum conduce din poziţia de Preşedinte – CEO Chimcomplex, principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune. Chimcomplex are două combinate în Rm. Vâlcea (Oltchim) şi Oneşti unde se fabrică produse de calitate pentru o viaţă mai bună şi un viitor durabil. Dl. Vuza pune accent pe inovaţie: în produse şi aplicaţii noi pentru reducerea amprentei ecologice, dar şi în proiecte vizionare pentru realizarea Pactului Verde. Este absolvent al Şcolii Militare şi ASE - Relaţii Economice Internaţionale; Finanţe – Bănci şi licenţiat în Ştiinţe Juridice la Facultatea de Drept - Universitatea Bucureşti. Are 3 mastere în: Tranzacţii Economice Internaţionale, Psihologie Industrială şi Organizaţională şi Ştiinţe Politice şi un doctorat în economie la Universitatea Babeş Bolyai, Cluj – Napoca.
Radu Mustata este specializat în dezvoltarea soluţiilor de modelare statistică şi analiză a riscurilor în domeniul energetic, prin platformele dedicate de tip "analytics". Radu are o bogata experienţă atât în jurul proiectelor de energie regenerabilă cât şi pentru cele din surse clasice, aflate în diverse etape de dezvoltare, atât în faza de construcţie dar şi de opereare. Radu este Absolvent al Universităţii Transilvania din Braşov, Facultatea de Ştiinţe Economice şi business developer experimentat în dezvoltarea şi implementarea soluţiilor profesioniste pentru managementul riscului in domeniul energetic din România.
Andrei Ivan este un profesionist cu experienţă în dezvoltare comercială şi sustenabilitate şi s-a alăturat echipei Skanska România în 2015, în calitate de Project Leader.
Cu o carieră de peste 14 ani în industrie, Andrei a deţinut diferite roluri de gestionare a proiectelor comerciale sustenabile.
Începând cu luna martie 2021, Andrei a fost promovat ca Director de Proiecte, conducând activităţile de management de proiect pentru Equilibrium şi viitoarele proiecte Skanska din România. În ultimii 3 ani, el a contribuit cu succes la dezvoltarea componentei de sustenabilitate în cadrul Skanska CEE, precum şi la misiunea companiei de a construi o societate mai bună. Andrei consideră că rolul industriei de real estate este crucial în dezvoltarea oraşelor verzi şi a unui viitor sustenabil.
Ruxandra Bologa este un avocat cu peste 20 de ani de experienţă profesională. Este specializată în domenii puternic reglementate, precum energie şi resurse naturale, petrol şi gaze (upstream, midstream, downstream), minerit. Totodată, Ruxandra Bologa asistă clienţi din industrii diverse în proiecte naţionale şi internaţionale de fuziuni şi achiziţii, acorduri de colaborare, investiţii minoritare, restructurări societare, privatizări, proiecte de externalizare, precum şi proiecte care implică aspecte complexe de reglementare, de drept societar şi comercial. A coordonat şi a fost implicată în unele dintre cele mai mari proiecte de fuziuni şi achiziţii din România care au implicat aspecte de reglementare sau comerciale complexe, inclusiv în proiecte de referinţă pentru piaţa locală. Ruxandra a fost inclusă în ghidul IFLR1000 Women Leaders (2021 şi 2022), alături de cele mai apreciate femei avocat pe plan internaţional.
Gabriela Cacerea are o bogată experienţă în dreptul energiei, având cunoştinţe aprofundate în electricitate, energie din surse regenerabile sau gaze naturale. Acordă consultanţă în mod constant pe aspecte de reglementare, dezvoltarea de proiecte greenfield şi brownfield, investiţii în proiecte de energie din surse convenţionale ori surse regenerabile sau contracte specifice din domeniul energetic. De asemenea, Gabriela Cacerea are peste 19 ani de experienţă în reprezentarea clienţilor în legătură cu structurarea, negocierea şi implementarea cu succes a diverselor proiecte ale acestora derulate în România, coordonând şi implicându-se într-un număr semnificativ de fuziuni şi achiziţii, inclusiv privatizări, de notorietate. Gabriela Cacerea este inclusă în topul global al celor mai buni profesionişti în drept – Women Leaders (2022), realizat de IFLR1000, alături de alte avocate de top din întreaga lume.
Monica Iancu a câştigat o experienţă bogată şi reputaţie în sectorul energiei şi resurselor naturale, fiind implicată în proiecte semnificative pe întregul lanţ de activităţi, de la producere la generare şi trading, transport şi distribuţie; are expertiză tranzacţională largă şi diversă, dobândită în tranzacţii proeminente în sectorul energiei electrice (e.g. inclusiv unele dintre cele mai mari tranzacţii în domeniul energiei regenerabile, precum şi importantă experienţă în domeniul energiei nucleare), gazelor naturale (e.g. inclusiv asistenţă legală cu privire la exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră) şi resurselor naturale. A asistat atât companii importante din Romania cât şi lideri internaţionali în domeniul energetic în tranzacţii, fuziuni, achiziţii, privatizări, dar şi în aspecte de reglementare importante.
Monica a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti şi Colegiul Juridic Franco-Român în anul 2002 si deţine un master în dreptul afacerilor.
Monica a dobândit recunoaşterea pieţei reflectată constant în directoarele internaţionale Chambers & Partners Europe, Legal 500. I-a fost acordat Premiul Client Choice 2019 (M&A).
Cosmin Stăvaru are o experienţă vastă în sectorul energiei şi resurselor naturale, fiind implicat în proiecte majore şi asistând o gamă largă de clienţi – investitori strategici şi financiari, companii de utilităţi, antreprenori, finanţatori, atât în aspectele tranzacţionale dar şi în cele de reglementare şi dezvoltare de proiecte. Printre altele, Cosmin a coordonat un număr semnificativ de proiecte şi tranzacţii în domeniul energiei regenerabile (incluzând unele dintre cele mai mari proiecte din piaţă) precum şi diverse alte tranzacţii de M&A, tranzacţii cu active energetice sau joint-ventures.
Cosmin a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti şi Colegiul Juridic Franco-Român în anul 2004 şi deţine o diplomă de drept european de la Universitatea Robert Schuman din Strasbourg.
Cosmin a fost recunoscut ca ‘leading lawyer’ si/sau “key partner” in ariile de practică Energy & Natural Resources, Corporate/M&A, Real Estate & Constructions de către directoarele juridice internaţionale precum Chambers & Partners Europe, Legal 500 si IFRL 1000.