Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER PRINCIPAL PARTENER PRINCIPAL PARTENER PARTENER PARTENER PARTENER PARTENER PRINCIPAL PARTENER PARTENER PARTENER PARTENER PARTENER PARTENER PARTENER PARTENER PARTENER PARTENER SILVER
Share event
DESPRE EVENIMENT

ZF Birouri şi Rezidenţial’23

Ziarul Financiar organizeaza in septembrie cea de-a opta editie a Conferintei “ZF Birouri si Rezidential”. Vom dezbate, alaturi de cei mai importanti jucatori din domeniu, bilantul pietei imobiliare in 2012 si 2023 si perspectivele pentru anul acesta pe fiecare segment in parte. De asemenea, vom aborda si sectorul constructiilor, strategii de marketing in domeniul imobiliar, precum si aspecte fiscale si legislative specifice pietei imobiliare.

Birourile si componenta de HR. Cum atragem si pastram angajati cu ajutorul birourilor de calitate. Ce cauta angajatii in 2023? Este timpul marilor tranzactii de birouri? Cum evolueaza randamentele pe piata de office?

Anul 2023 se prefigureaza ca fiind unul plin de provocari pentru piata de birouri, pe masura ce companiile doresc sa contracteze noi spatii in zone cu multiple functiuni si metrou in proximitate. Tot mai multe cladiri de birouri incep sa fie transformate in cladiri rezidentiale. Ritmul de dezvoltare este preconizat sa fie unul tot mai incet, pe masura ce in urmatorii doi ani sunt anuntate doar proiecte mici.

 

Activitatea de inchiriere pe piata de birouri din Bucuresti a inregistrat o incetinire in primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada de redresare de dupa pandemie, cererea noua scazand aproape la jumatate fata de primul trimestru al anului trecut, iar cererea totala s-a redus si ea cu aproximativ 25%, potrivit datelor consultantilor din piata imobiliara.

In primul trimestru din 2023 au fost livrati putin circa 42.000 de metri patrati de spatii noi de birouri moderne in Bucuresti, crescand stocul total la aproape de 3,37 de milioane de metri patrati. Proiectele noi au fost faza a doua a One Cotroceni Park din zona Center West (34.500 de metri patrati) si Muse al Primavera Development in zona Piata Presei Libere (7.500 de metri patrati). Mai departe, doar cateva cladiri de birouri importante urmeaza sa fie finalizate in acest an, respectiv fazele 2 ale proiectelor @Expo al Atenor, U-Center al Forte Partner, precum si H Tudor Arghezi 21 al Strabag, insumand aproximativ 70.000 de metri patrati, in timp ce calendarul pentru 2024 nu include livrari substantiale, care sa depaseasca 15.000 de metri patrati.

Pe de alta parte, perspectivele economice generale raman mai degraba pozitive, deoarece companiile din sectorul serviciilor destinate mediului de afaceri au rezultate bune si sunt interesate sa se extinda, dupa cum sugereaza indicele Comisiei Europene privind intentiile de angajare pe termen scurt.

Consultantii estimeaza ca rata de neocupare se mentine in jurul a 15-16% in primul trimestru al lui 2023, desi pentru cladirile de clasa A livrate in ultimii 10 ani, se situeaza mai degraba in zona de 10%. In ceea ce priveste chiriile, perspectivele pe termen scurt se anunta destul de variate. Pe de o parte, exista in continuare pericolul ca unele suprafete mari sa fie eliberate de anumiti chiriasi mari, ceea ce ar putea duce la o crestere semnificativa a gradului general de neocupare. Dar, pe de alta parte, exista o oferta limitata de cladiri in urmatoarele trimestre, iar gradul de ocupare in cladirile moderne fiind clar mai mare decat media pietei.

 

Rezidential

2022 a dus la inregistrarea unor noi rezultate record pe piata rezidentiala din Bucuresti si imprejurimi din punct de vedere al numarului de case si apartamente vandute, cat si, posibil, din punct de vedere al numarului de locuinte finalizate.

Astfel, peste 52.000 de locuinte au fost vandute in Bucuresti si imprejurimi in primele zece luni din acest an, cu 9,16% mai mult comparativ cu rezultatul din perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. 2021 a fost de altfel cel mai bun an din istoria moderna a pietei rezidentiale din Romania, cu o crestere de 37% a numarului de locuinte vandute in Capitala si imprejurimi fata de 2020, care la randul sau s-a incheiat cu o crestere de 5,3% fata de 2019.

Concomitent, peste 27.000 de noi locuinte se aflau la inceputul acestui an in constructie in Bucuresti si zonele limitrofe, acesta fiind cel mai mare numar din istoria recenta, anul curent putand sa aduca astfel un nou record de livrari in cea mai mare piata rezidentiala regionala din tara.

Decizia Tribunalului Bucuresti de a respinge anularea PUZ-urilor din Sectoarele 2 si 4 este un prim pas spre deblocarea unei situatii create in mod artificial, piata imobiliara din Capitala confruntandu-se cu o problema latenta de peste 25 de ani care a generat un context dificil atat pentru administratia locala, cat si pentru actorii privati. Climatul urbanistic incert priveaza Bucurestiul, care genereaza o treime din PIB-ul national, de investitii in proiecte imobiliare, iar tot mai multi investitori se indreapta spre alte orase. Clujul, Iasul, Timisoara, Brasovul, Constanta vor atrage investitii de pana la 1,2 miliarde de euro in 2023

 

 

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali