Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER GOLD PARTENER PARTENER PARTENER SILVER PARTENER SILVER PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE BRONZE PARTNER PARTENER PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER BRONZE Partener Bronze PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER PARTNER BRONZE PARTNER PARTENER
Parteneri suport
Share event
DESPRE EVENIMENT

ZF Power Summit’20. Tranziţia energetică, de la discurs la acţiune: ce energie vom consuma în următorii 10 ani?

Ziarul Financiar organizează în perioada 17-18 februarie cea de-a noua ediţie a ZF Power Summit, eveniment care în fiecare an adună elita sectorului de energie, petrol şi gaze în jurul celor mai fierbinţi subiecte din acest domeniu. În 2020 ducem tradiţia mai departe şi vă invităm să participaţi activ la un nou ZF Power Summit.
 
În ultimii 15 ani, România a trecut printr-o schimbare profundă a sectorului energetic, ponderea cărbunelui scăzând dramatic în favoarea energiei nucleare şi a celei eoliene, gazul fiind noua vedetă a mixului energetic. 
 
Problema a fost că această tranziţie s-a făcut prin şubrezirea rolului de exportator net de energie în regiune, România ajungând să fie dependentă de vecinii ei pentru acoperirea consumului. 

Când la noi investiţiile bat pasul pe loc, ţări, la rândul lor dependente de cărbuni, fac paşi majori spre energia verde, exemplu fiind ultima licitaţie pentru construirea a 2.200 MW de eoliene offshore lansată cu succes de Polonia. În România nu s-a mai ridicat o eoliană de trei ani de zile, iar investitorii cu bugete majore pleacă în alte ţări.

Deşi gazul se conturează ca noul combustibil al viitorului, începerea investiţiilor aşteptată pentru anul trecut a fost amânată pe termen nelimitat. Din nou, investitorii pleacă din acest domeniu.

În timp ce România visa la statutul de sursă de gaze pentru Europa de Sud-Est prin Marea Neagră şi gazoductul BRUA, Turkstream, gazoductul rusesc care se înfige în sistemul de conducte al Turciei şi mai departe în Europa, tocmai a fost inaugurat.

Mai departe, discuţiile despre generare distribuită, proiecte de captare şi stocare a carbonului sau de stocare a energiei sunt pe agenda tuturor investitorilor. România continuă să le neglijeze, defilând cu aceleaşi proiecte mamut pentru care nu există interes de ani de zile.

În contextul în care o abordare diferită a sectorului energetic este obligatorie, Ziarul Financiar facilitează încă o dată dialogul constructiv între toţi stakeholderii din domeniu printr-o nouă ediţie a ZF Power Summit dedicată tranziţiei energetice şi mai ales măsurilor concrete prin care acest lucru se poate realiza în România.

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali