Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
SPECIAL PARTNER Partener Inovatie PARTENER SILVER PARTENER PARTENER SILVER PARTENER BRONZE PARTENER SILVER PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER SILVER PARTENER PARTENER BRONZE PARTENER SILVER
Share event
DESPRE EVENIMENT

ZF Bankers 2020

Cum vor traversa băncile din Romania noua criza şi cine vrea să câştige teren?

Care va fi impactul digitalizării accelerate a operaţiunilor şi a interacţiunii cu clienţii?

 

Pe neaşteptate, economia lumii şi România au intrat într-o nouă criză adusă de Covid 19, iar revenirea este estimată pe o perioadă cuprinsă între 3-5 ani în funcţie de capacitatea statelor şi a băncilor centrale de a injecta bani şi a susţine companiile.
 
Spre deosebire de criza precedentă de acum 10 ani, economia românească şi băncile sunt mult mai bine pregătite, ceea ce constituie un atuu pentru o gestionare mai bună a crizei şi o revenire mai rapidă.
 
Dincolo de capitalul suplimentar pe care îl au băncile şi de faptul că sistemul bancar are mai multe depozite decât credite acordate, economia României este mult mai puternică, salariile sunt mai mari, firmele au mai multă lichiditate, iar cursul valutar leu-euro este mai stabil, iar dobânzile la lei sunt mult mai reduse.
 
Faptul că în acest moment 70 % din finanţare se bazează pe lei şi numai 30 % din credite au la bază o valută, spre deosebire de criza precedentă unde expunerea valutară era predominantă, face ca acum politica monetară a BNR să fie mult mai eficace.

Intervenţia rapida a BNR după apariţia crizei la mijlocul lunii martie prin scăderea dobânzilor, asigurarea de lichiditate a băncilor şi achiziţia de titlu de stat de pe piaţa secundară pentru a reduce randamentele, intervenţia rapida a BNR a stabilizat piaţa financiară după tensiunile care au apărut prin institutuirea stării de urgenţă.

Acum focusul băncilor trebuie să fie pentru susţinerea clienţilor şi prin relansarea creditării care s-a redus semnificativ după apariţia crizei.

Programul IMM Invest poate contribui la menţinerea finanţării pentru 40.000 companii antreprenoriale, dar este nevoie de mult mai multă implicare din partea statului băncilor pentru susţinerea economiei şi a companiilor care au nevoie de finanţare pentru a rezista acestei căderi economice şi de business.

Închiderea economiei prin apariţia acestei crize sanitare a accelerat dorinţa băncilor de a îşi digitaliza mult mai repede operaţiunile pentru a ajunge la client, având în vedere restricţiile  sociale.

Băncile vor trebui să facă pasi mult mai mari şi mult mai rapizi pentru a se adapta produselor şi serviciilor oferite de operatori non bancari, dar care au intrat pe piaţa lor. (ex Revolut)

Inevitabil vor urma restructurări operaţionale, închideri de sucursale, reduceri de personal, simplificarea fluxurilor pentru a ţine pasul cu digitalizarea pieţei.

Ziarul Financiar vrea să reunească la aceeaşi masă de discuţie principalii bancheri, operatorii de servicii bancare, Fintech-urile, oficialii Băncii Naţionale, consultanţii, avocaţii, pentru a discuta despre provocările sistemului bancar în următoarea perioadă şi despre transformările care vor veni.

 

Află mai multe
TEME DE DISCUTIE
Care este impactul acestei crize asupra băncilor, care este răspunsul bancherilor şi cum îşi construiesc relansarea activităţilor?
Cât de mult sunt dispuse băncile pentru reluarea creditării atât pentru persoanele fizice cât şi pentru companii?
Cum va fi tratat riscul de creditare în noul context?
Cum poate fi readusă încrederea clienţilor de a face business şi de a lua credite?
Ce impact operaţional are necesitatea digitalizării accelerate şi care este reacţia clienţilor?
Care este impactul asupra sucursalelor bancare, un model de business care pierde în teren?
Cât va tine această stabilitate a cursului leu-euro şi a politicii BNR de scădere a dobânzilor?
Ce sisteme de plăti vor căştiga teren, cele ale băncilor sau a fintech-urilor?
Cum va fi bancherul viitorului, comercial sau IT-ist?
Câte bănci vor mai rămâne în România după această criză?
Cum trecem mai repede în noul context de la cash la plăţile electronice?
Cum vor trata băncile noile insolvenţe?
 
Află mai multe
SPEAKERI
AGENDA

ZF Bankers 2020, 14-15 iulie 2020

Cum vor traversa băncile din România noua criză şi cine vrea să câştige teren?

Care va fi impactul digitalizării accelerate a operaţiunilor şi a interacţiunii cu clienţii?

 

Locul: www.zf.ro, https://www.facebook.com/ZIARULFINANCIAR/

Durata: 09:00 - 12:30

 

09:00 – 09:10 Cum arată sistemul bancar din România - 2020 - Principalele date statistice. Care sunt provocările cu care se confruntă băncile?

  • Cristian Hostiuc, Director Editorial, Ziarul Financiar

 

09:10 – 09:40 Care este situaţia la zi a sistemului bancar, care este impactul crizei şi care este răspunsul băncilor, cum îşi construiesc relansarea activităţilor pe retail şi corporate? Câte bănci vor mai rămâne în sistem după această criză? În cât timp îşi va reveni economia României?

  • Sergiu Oprescu, Preşedinte ARB – Asociaţia Română a Băncilor şi preşedintele executiv Alpha Bank Romania

 

09:40 - 10:00 Care sunt ultimele date din economie, care este impactul crizei, care este situaţia bugetului de stat? Cum vor evolua dobânzile la titlurile de stat, cu cât se va mai împrumuta Ministerul Finanţelor? Care este situaţia IMM Invest, când vor intra în vigoare programele de facilităţi economice pentru companii din proiectul de relansare economică a Guvernului Orban?

  • Florin Cîţu, Ministru, Ministerul Finanţelor Publice

 

10:00 – 10:20 Care este reacţia BNR în această criză, cum s-a schimbat politica monetară  şi valutară? Care sunt riscurile asupra băncilor? Cum vede BNR evoluţia macro-economică şi revenirea economiei?

  • Leonardo Badea, Viceguvernator, BNR

 

10:20 – 10:40 Care este strategia şi planurile celei mai mari bănci din România de a trece prin această criză?

  • Omer Tetik, CEO, Banca Transilvania

 

10:40 - 11:00 Care este impactul pandemiei asupra plăţilor digitale şi asupra comportamentului consumatorilor?

  • Cosmin Vladimirescu, Country Manager, Mastercard Romania si Croaţia

 

11:00 – 11:40 Care este impactul crizei în bilanţurile marilor bănci, ce este diferit faţă de criza anterioară? Cum sunt discuţiile cu clienţii, cât de multe sunt dispuse băncile de a creşte creditarea dincolo de programele guvernamentale de garanţii? Cum poate fi readusă încrederea companiilor de a face noi investiţii?

  • Francois Bloch, CEO, BRD Groupe SocGen
  • Mihaela Bitu, CEO, ING Bank
  • Bogdan Neacşu, CEO, CEC Bank
  • Dan Sandu, CEO, Intesa Sanpaolo Group Romania

 

11:40 – 11:50 Criza sanitară actuală şi situaţia economică rezultată crează o stare acută de incertitudine. Ce se intamplă cu cadrul legislativ? Legislaţia actuală şi iniţiativele legislative aduc certitudine sau cresc incertitudinea?

  • Alina Radu, Partener, Coordonator al practicii de Banking & Finance, NNDKP

 

11:50 – 12:10 Care sunt planurile băncilor din eşalonul al doilea pentru a trece prin această criză şi de a creşte? Cum îşi adaptează politicile la schimbările din economie şi din business? Cât de rapidă este trecerea de la sucursale fizice la operaţiuni bancare digitale? Cum va fi bancherul viitorului – cât comercial şi cât IT? Care sunt schimbările în retail şi în microfinanţare aduse de această criză?

  • Daniela Iliescu, CEO, Patria Bank
  • Mădălina Teodorescu, Vicepreşedinte, First Bank

 

12:10 – 12:30 Provizioane, revenirea creditelor neperformante, recuperarea şi consolidarea sectorului bancar din România, noul val de reglementare - impact

  • Dimitrios Goranitis, Partener servicii de risc si reglementare, Deloitte România, lider servicii dedicate sectorului financiar.

 

12:30 – 12:50 Care sunt noile politici de risc ale băncilor în noua criză? Care sunt schimbările din reglementare cu impact asupra băncilor, dar şi asupra clienţilor. Cum vor trata băncile noile insolvenţe?

  • Luminiţa Runcan, Director General Adjunct, (Vicepreşedinte) Banca Transilvania
  • Mircea Busuioceanu, Vicepresedinte, Raiffeisen Bank

 

 

Află mai multe
Parteneri oficiali
Parteneri oficiali