Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

ZF Bankers 2020

Cum vor traversa băncile din Romania noua criza şi cine vrea să câştige teren?

Care va fi impactul digitalizării accelerate a operaţiunilor şi a interacţiunii cu clienţii?

 

Pe neaşteptate, economia lumii şi România au intrat într-o nouă criză adusă de Covid 19, iar revenirea este estimată pe o perioadă cuprinsă între 3-5 ani în funcţie de capacitatea statelor şi a băncilor centrale de a injecta bani şi a susţine companiile.
 
Spre deosebire de criza precedentă de acum 10 ani, economia românească şi băncile sunt mult mai bine pregătite, ceea ce constituie un atuu pentru o gestionare mai bună a crizei şi o revenire mai rapidă.
 
Dincolo de capitalul suplimentar pe care îl au băncile şi de faptul că sistemul bancar are mai multe depozite decât credite acordate, economia României este mult mai puternică, salariile sunt mai mari, firmele au mai multă lichiditate, iar cursul valutar leu-euro este mai stabil, iar dobânzile la lei sunt mult mai reduse.
 
Faptul că în acest moment 70 % din finanţare se bazează pe lei şi numai 30 % din credite au la bază o valută, spre deosebire de criza precedentă unde expunerea valutară era predominantă, face ca acum politica monetară a BNR să fie mult mai eficace.

Intervenţia rapida a BNR după apariţia crizei la mijlocul lunii martie prin scăderea dobânzilor, asigurarea de lichiditate a băncilor şi achiziţia de titlu de stat de pe piaţa secundară pentru a reduce randamentele, intervenţia rapida a BNR a stabilizat piaţa financiară după tensiunile care au apărut prin institutuirea stării de urgenţă.

Acum focusul băncilor trebuie să fie pentru susţinerea clienţilor şi prin relansarea creditării care s-a redus semnificativ după apariţia crizei.

Programul IMM Invest poate contribui la menţinerea finanţării pentru 40.000 companii antreprenoriale, dar este nevoie de mult mai multă implicare din partea statului băncilor pentru susţinerea economiei şi a companiilor care au nevoie de finanţare pentru a rezista acestei căderi economice şi de business.

Închiderea economiei prin apariţia acestei crize sanitare a accelerat dorinţa băncilor de a îşi digitaliza mult mai repede operaţiunile pentru a ajunge la client, având în vedere restricţiile  sociale.

Băncile vor trebui să facă pasi mult mai mari şi mult mai rapizi pentru a se adapta produselor şi serviciilor oferite de operatori non bancari, dar care au intrat pe piaţa lor. (ex Revolut)

Inevitabil vor urma restructurări operaţionale, închideri de sucursale, reduceri de personal, simplificarea fluxurilor pentru a ţine pasul cu digitalizarea pieţei.

Ziarul Financiar vrea să reunească la aceeaşi masă de discuţie principalii bancheri, operatorii de servicii bancare, Fintech-urile, oficialii Băncii Naţionale, consultanţii, avocaţii, pentru a discuta despre provocările sistemului bancar în următoarea perioadă şi despre transformările care vor veni.

 

Află mai multe
TEME DE DISCUTIE
Care este impactul acestei crize asupra băncilor, care este răspunsul bancherilor şi cum îşi construiesc relansarea activităţilor?
Cât de mult sunt dispuse băncile pentru reluarea creditării atât pentru persoanele fizice cât şi pentru companii?
Cum va fi tratat riscul de creditare în noul context?
Cum poate fi readusă încrederea clienţilor de a face business şi de a lua credite?
Ce impact operaţional are necesitatea digitalizării accelerate şi care este reacţia clienţilor?
Care este impactul asupra sucursalelor bancare, un model de business care pierde în teren?
Cât va tine această stabilitate a cursului leu-euro şi a politicii BNR de scădere a dobânzilor?
Ce sisteme de plăti vor căştiga teren, cele ale băncilor sau a fintech-urilor?
Cum va fi bancherul viitorului, comercial sau IT-ist?
Câte bănci vor mai rămâne în România după această criză?
Cum trecem mai repede în noul context de la cash la plăţile electronice?
Cum vor trata băncile noile insolvenţe?
 
Află mai multe
Parteneri oficiali
Parteneri oficiali