Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
Innovation Partner PARTENER GOLD PARTENER PARTNER PARTENER PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER
Share event
DESPRE EVENIMENT

ZF Bankers Summit'18

CREŞTEREA SISTEMULUI BANCAR. 
ÎNTRE DORINŢĂ ŞI REALITATEA DIN BUSINESS

 

 Aflată la a 7-a ediţie, ZF Bankers summit’18, cea mai importantă conferinţă din sistemul bancar din România, va aduce din nou în faţa publicului conducătorii principalelor bănci din România, începând de la preşedinţi, vicepreşedinţi până la directorii de divizie, alături de BNR, consultanţi, antreprenori, companii de tehnologie şi comunicaţii pentru a discuta despre situaţia sistemului bancar la zi, despre principalele tendinţe din piaţă şi despre proiectele de viitor. 
  
 După anii grei din perioada crizei şi curăţarea bilantelor bancare, băncile încep să se bucure din nou de o perioadă de creştere, dar care nu este uniformă. Orice creştere obţinută de o bancă poate să însemne un minus la o altă bancă având în vedere că numărul de companii este acelaşi, iar business urile, în special cele româneşti cresc destul de greu. 
 

 Mai mult decât atât, prudenţa şi reticenţa din partea băncilor şi a companiilor în acordarea de credite şi respectiv dezvoltarea de noi proiecte de investiţii, sunt cuvinte de ordine care influenţează activitatea băncilor în fiecare zi.

 Dacă zona de retail bancar şi-a revenit susţinut, o dată ce persoanele fizice au beneficiat de creşteri salariale şi scăderea dobânzilor la lei, activitatea de creditare în zona de corporate se caracterizează prin prudenţă.

 Mediul de afaceri este în continuare extrem de strâns la nivelul companiilor româneşti, multinaţionalele nu mai au proiecte de investiţie atât de mari, iar când acestea există finanţarea este asigurată intern şi nu de către băncile din România.

 Schimbările dese fiscale şi legislative nu ajută deloc un mediul de afaceri, ceea ce se vede şi în prudenţa finanţărilor acordate de bănci.

 După 4 ani de scădere a dobânzilor, economia României se confruntă acum cu inversarea trendului o dată cu creşterea inflaţiei şi supra-încălzirea economică. Deşi dobânzile actuale comparative cu cele trecute sunt încă la un nivel extrem de redus, orice creştere trimite un semnal de alarmă în piaţă.

 Deşi piaţa de real estate, rezidenţiale şi de birouri şi-a revenit, cererea rămâne prudentă la fel ca şi disponibilitatea băncilor de a finanţa orice proiect imobiliar.

 Pe lângă creşterea prudentă şi necesitatea continuării restucturarilor interne, băncile se confruntă cu schimbările tehnologice, la care se adaugă schimbările de generaţie ceea ce implică schimbarea modelelor bancare din mers.

 În urmă cu un deceniu, băncile reprezentau principala opţiune a celor mai talentaţi oameni cee ace nu punea probleme în cadrul proceselor de recrutare.

 Acum situaţia s-a schimbat radical, opţiunea de a lucra în bănci pentru nouă generaţie coborând pe locul patru.

 Mai mult decât atât, băncile trebuie să recruteze mai mulţi oameni în domeniul tehnologiei şi a marketingului digital decât pentru operaţiunile bancare clasice.

 Deşi a revenit uşor pe creştere, sistemul bancar românesc are în faţă mai multe provocări decât certitudini începând de la număr prea mare de bănci, lipsă de specializare, lipsa specialiştilor de a înţelege toate trendurile şi pieţele în dinamică lor până la atacurile tehnologiei şi a schimbărilor comportamentale ale clienţilor.

 Ziarul Financiar îşi propune să discute la ZF Bankers summit’18 alături de principalii bancheri din România, BNR, consultanţi şi antreprenori despre cele mai importante teme şi tendinţe ale zilei şi să încerce să vadă puţin în viitor.