Conferinţe
INVITAT SPECIAL
Gabor Hunya
Cercetător, Vienna Institute for International Economic Studies (wiiw)

Gabor Hunya este, probabil, cel mai cunoscut şi longeviv economist din străinătate care se ocupă de economia României. Are o experienţă în cercetare de peste 40 de ani şi numeroase lucrări despre România publicate în cărţi, jurnale sau rapoarte ale wiiw. Deţine o diplomă de MA şi un doctorat în geografie economică la Universitatea din Budapesta.

Gabor Hunya este un economist în vârstă de 68 de ani, este de origine ungară, însă din anul 1991 este rezident al Austriei.

Studiile le-a început în 1973. A urmat Universitatea de Economie din Budapesta şi Eötvös Loránd University, unde a studiat economie şi geografie, iar în 1979 şi-a obţinut doctoratul în geografie economică la Universitatea din Budapesta.

Câteva puncte cheie ale carierei, care au contribuit la dezvoltarea sa:

-din 1993 şi până în prezent, este consultant pentru diferite organizaţii din domeniu – consultant al Băncii Mondiale, participant în cadrul Joint Romanian-International Agricultural Strategy Team

-din 1994 şi până în prezent, este coordonator şi manager de proiecte de cercetare

-între anii 1997 şi 2004 a fost coeditor al „Bazei de date wii-WIFO, privind investiţiile străine directe în ţările Europei Centrale şi de Est şi Fosta Uniune Sovietică”

-din 1999 şi până în prezent, este director de curs în cadrul Joint Vienna Institute (JVI)

-din 2005 şi până în prezent, este editor al „Bazei de date wiiw, privind investiţiile străine directe în centrul, estul şi sud-estul Europei”

Limbile străine vorbite sunt engleză, germană, rusă şi română.

Între 1977 şi 1991, Gabor Hunya a fost cercetător în cadrul Institute for World Economics, Hungarian Academy of Sciences din Budapesta.

În 2020, Gabor Hunya a devenit Senior Research Associate în cadrul Institutului de Studii Economice Internaţionale din Viena (wiiw), unde, de asemenea, este şi Senior Economist.

Domeniile sale de cercetare vizează România şi Bulgaria şi se referă la privatizare şi investiţii străine directe în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.

Câteva dintre cele mai recente publicaţii ale lui Gabor Hunya sunt:

-„Moldova: Cumbersome recovery from deep recession”, Darkest before the dawn?, raport de prognoză al wiiw, publicat în aprilie 2021

-„Romania: Modest slowdown, moderate recovery”, Darkest before the dawn?, raport de prognoză al wiiw, publicat în aprilie 2021

-„Moldova: Rapid recovery and the chance to find an anchor with the EU”, raport lunar al wiiw, publicat în vara acestui an (iulie-august)

-„Romania: Rapid post-COVID recovery amid large imbalances”, raport lunar al wiiw, publicat în vara acestui an (iulie-august)

-„Romania: Strict lockdown and soaring fiscal deficits”, raport lunar al wiiw, publicat în mai 2020

 

 

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali