Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

GALA ZF 2023

GALA ZF 2024

Cum se va reseta lumea capitalistă occidentală după toate provocările actuale?

Cum poate România să navigheze printre schimbările geopolitice care vor veni?

 

 

Ziarul Financiar va organiza pe 21 noiembrie 2024 a 21-a ediţie a Galei ZF, cel mai important eveniment de business din România.

 
În 26 de ani, Ziarul Financiar a devenit cel mai complet produs media de business din România, dar şi din Europa Centrală şi de Est, prin ceea ce a realizat. De la un simplu ziar a ajuns să fie cea mai complexă sursă de informaţii de business din România, prin toate platformele pe care le foloseşte – suplimente, anuare şi cataloage de business, cel mai mare organizator de conferinţe de business din România şi cel mai important furnizor de conţinut video de pe piaţă prin emisiunile video pe care le are.
 

Chiar dacă şocul generat de războiul din Ucraina, de creşterea inflaţiei şi a majorării dobânzilor a mai trecut, tensiunile economice, politice şi sociale din lumea occidentală se menţin la un nivel extrem de ridicat, iar acest lucru afectează economia globală, relaţiile comerciale, businessurile şi pacea occidentală.

Globalizarea, trendul care a dus economia capitalistă la un nivel fără precedent, este pusă acum sub semnul întrebării, având în vedere ruperea echilibrului politic global.

SUA este divizată intern din punct de vedere politic şi social, iar acest lucru se răsfrânge peste tot în lume, având în vedere că Statele Unite reprezintă cea mai mare putere politică a lumii, gardianul globalizării, şi cel mai important furnizor de stabilitate, de securitate militară a lumii occidentale.

 

Războiul din Ucraina, războiul comercial dintre SUA şi China, luptele eterne din Gaza, extinderea modelului politic autocratic, înarmarea lumii occidentale, sunt subiecte la ordinea zilei, ceea ce face ca lumea capitalistă, economică, liniştea şi prosperitatea occidentală să aibă de suferit.

Bunăstarea şi prosperitatea occidentală sunt luate ca un dat de către noile generaţii, de către noii lideri politici, dar în orice moment lucrurile se pot schimba.

Europa este prinsă la mijloc între toate aceste războaie.

Germania, motorul economic al Europei din ultimele decenii, este principala victimă a războiului din Ucraina şi a războiului comercial dintre SUA şi China, având în vedere că a pierdut piaţa rusească de materii prime, dar şi piaţa chineză, acolo unde era principalul exportator.

Problemele Germaniei afectează întreaga Europă, inclusiv România, care are o corelaţie directă cu evoluţia industriei din Germania.

 

În ciuda tuturor crizelor din ultimii cinci ani – COVID, războiul din Ucraina, creşterea preţurilor la energie, creşterea inflaţiei, creşterea dobânzilor, încetinirea creşterii economice globale, România a reuşit să rămână stabilă din punct de vedere politic, economic şi social.

Când alte ţări europene au făcut paşi înapoi, PIB-ul României a crescut în ultimii ani cu 50%, cursul valutar leu/euro a rămas stabil, sistemul bancar nu a întâmpinat nicio problemă, dimpotrivă, băncile au cea mai bună perioadă din istoria lor, salariul minim s-a dublat, salariul mediu a depăşit 1.000 de euro pe lună, economia nu numai că nu a pierdut locuri de muncă, dar a şi câştigat, businessul românesc a crescut la un nivel fără precedent.

 

Războiul din Ucraina a adus o creştere a nivelului de securitate al României de către NATO şi direct de către americani, iar datorită acestui război, România este presată să facă investiţii fără precedent în infrastructură – drumuri şi autostrăzi şi în Portul Constanţa. Zona Moldovei, care a rămas în urmă din punct de vedere economic, are pentru prima dată o mare şansă de a fi conectată din punct de vedere al infrastructurii cu rutele comerciale şi investiţionale care duc spre Vest.

Este adevărat că anumite lucruri au venit cu un cost financiar important: creşterea deficitului bugetar, creşterea datoriei publice, creşterea deficitului de cont curentindicatori care pot să rupă echilibrul macroeconomic.

Birocraţia statului a câştigat teren, pe fondul programelor de susţinere a statului în economie.

 

Nu vom găsi imediat răspunsul la toate aceste probleme, dar măcar o parte dintre întrebări îşi vor găsi un răspuns la Gala ZF 2024

Ca în fiecare an, Ziarul Financiar va încerca să aducă în faţa cititorilor săi şi în faţa publicului din România un invitat special, care să aibă o perspectivă globală a ceea ce se întâmplă în lume şi care sunt tendinţele geopolitice care vor influenţa şi România.