Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
SPECIAL PARTNER Partener Inovatie PARTENER SILVER PARTENER GOLD PARTENER SILVER PARTENER SILVER PARTENER SILVER PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER BRONZE PARTNER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE
Parteneri suport
Share event
DESPRE EVENIMENT

ZF Bankers Summit'22

ZF Bankers Summit 2023

26-27-28 iunie

Ediţia a 12-a

 

Rezilienţa sistemului bancar.

Cum vor ieşi băncile din această nouă criză?

 

Inflatia incepe sa scada, ceea ce ar trebui sa duca si la scaderea dobanzilor. Bancile au acum lichiditate suficienta, vor sa dea credite, dar trebuie sa revina increderea clientilor.

Desi ritmul cresterii economice este mai redus, economia Romaniei nu a intrat pe minus, ceea ce sustine companiile sa treaca mai bine prin aceasta criza si sa nu produca credite neperformante.

Chiar daca va mai creste, cursul valutar leu/euro nu va pune probleme in economie.

Garantiile date de Stat sustin bancile sa acorde in continuare credite companiilor romanesti, mici si mijlocii. Intrebarea tuturor este cand se vor da drumul la banii din PNRR avand in vedere ca in joc sunt cateva miliarde de euro care pot sustine investitiile in economie.

 

Special, ziua a treia „Piata asigurarilor.”

 

ZF Bankers Summit, a 12-a editie, cel mai important eveniment din industria bancara din Romania revine din nou pentru editia din 2023, intr-un context economic si geopolitic putin mai bun fata de 2022.

 

Inflatia este in scadere ceea ce ar trebui sa duca si la reducerea dobanzilor si reluarea creditarii cel putin pe zona de retail acolo, unde persoanele fizice au facut un pas inapoi in acest an din cauza dobanzilor mari si a crizei pe care o vad in jur. Scaderea dobanzilor si imbunatatirea climatului economic ar trebui sa duca si la reluarea investitiilor de catre companii. Investitiile straine, care in 2022 au inregistrat un an record, isi continua cresterea si sustine economia.

BNR a gestionat bine situatia cresterii dobanzilor, comparativ cu ceea ce s-a intamplat in regiune, astfel incat economia si businessul au fost mai putin afectate, chiar cu aceasta inflatie mare si cu o scaderea puterii de cumparare a consumatorilor.

Sistemul bancar romanesc ramane in continuare stabil cu indicatori de lichiditate, solvabilitate si financiar peste media UE, ceea ce face ca bancile sa nu fie o problema pentru economie, ca in SUA, ci dimpotriva.

Creditele neperformante inca nu si-au facut aparitia, ceea ce inseamna ca businessul functioneaza, bineinteles cu extremele lui.

Chiar daca nu a acoperit inflatia, cresterea salariilor si faptul ca firmele nu au fost nevoite sa dea oameni afara, sustine stabilitatea sistemului bancar si a economiei.

Principala problema a bancilor de anul trecut, cresterea dobanzilor si scaderea valorii portofoliului titlul de stat a inceput sa se mai atenueze.

Bancile au reusit sa atraga capital suplimentar prin programele MREL ceea ce contribuie la capitalizarea bancara si stabilitatea sistemului.

Intrebarea tuturor este cand vor incepe dobanzile sa scada astfel incat sa revina increderea clientilor, cand incepe sa isi revina piata imobiliara rezidentiala, cum va evolua economia in acest an, cand se vor trage miliardele de euro din PNRR care stau acum in conturi si care pot contribui la cresterea businessului companiilor si in final la cresterea economica.

De asemenea, intrebarea este cum va reusi guvernul sa gestioneze deficitul bugetar fara schimbari de taxe si impozite.

Modernizarea prin digitalizare si automatizare a proceselor bancare continua, acest lucru implicand investitii de zeci de milioane de euro, care in final a trebuit sa duca la o competitivitate mai buna si a unei relatii mai bune cu clientii.

Telefonul mobil a ajuns banca tuturor, iar platile electronice castiga din ce in ce mai mult teren, chiar si in zona rurala.

Educatia financiara, o tema strategica pentru Romania continua sa fie prezenta pe agenda bancherilor si chiar daca progresele sunt lente, lucrurile tot se intampla.

Ca la fiecare editie, Ziarul Financiar, cea mai importanta platforma media de informatii economice si de business din Romania, va aduce in fata publicului, in fata cititorilor ZF, in fata comunitatii de business pe cei mai importanti bancheri din Romania, oficiali ai BNR, consultanti, avocati specializati pe domeniul bancar, analisti economici, antreprenori, analisti externi pentru a discuta despre situatia actuala, despre provocarile cu care se consulta bancile, evolutia businessuui si a economiei in contextul economic si geopolitic actual.

Pentru a doua oara, ziua a treia va fi dedicata pietei asigurarilor unde principalii jucatori, brokeri, consultanti, reprezentanti ai ASF, vor discuta despre situatia la zi a pietei asigurarilor, despre criza despre piata RCA, despre iesirile unor companii din aceasta piata, despre solutiile care pot fi implementate astfel incat aceasta piata sa creasca mai mult ca pondere in economie.

“Piaţa asigurărilor”

28 iunie 2023

 

După un an al creşterilor semnificative, atât ca volum al subscrierilor, dar mai ales ca preţuri a poliţelor, piaţa asigurărilor se află din nou pusă în situaţia unui nou faliment, cel al Euroins, la nici un an de la precedentul faliment al City Insurance. 
 
Odată cu a doua prăbuşire a altui lider al pieţei RCA, statul a intervenit cu o formă de plafonare a tarifelor RCA, dar asigurătorii au apucat să îşi crească preţurile considerbil, ba chiar să transforme businessul pe RCA într-o linie aproape profitabilă. Cum va evolua această piaţa mai departe? Câte surprize noi mai pot românii să îndure? 
 
Între timp, piaţa asigurărilor de viaţă aproape că a stagnat cu un avans de doar 1% a subscrierilor, dar pasul îl tot bate pe loc de cel puţin 5 ani. Evoluţia acestei pieţe rămâne în intervalul 2 – 3 mld. lei, în timp ce ponderea în totalul subscrierilor scade de la un an la altul pâăn la 16%, cel mai mic nivel din ultimii ani. 
  • Ce ar trebui asigurătorii să facă pentru a putea dezvolta această piaţă? 
  • Unde va ajunge această linie de business, dacă RCA-ul ocupă mereu tot timpul pieţei? 

 

 

 

 

 

 

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali